2024. május 14. - Bonifác

Nincs költségvetési tabutétel

Nincs tabutéma a költségvetési kiadáscsökkentés tekintetében, az idei évre tervezett 2,6 százalékos hiány pedig sarokkőnek tekinthető - mondta Molnár Albert, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI kérdésére válaszolva szerdai budapesti sajtótájékoztatój
2009. január 21. szerda 12:05 - Hírextra
A nemzetközi pénzügyi, gazdasági válság miatt megváltozott körülményekre adott válasznak a legkisebb áldozattal kell járnia - hangsúlyozta arra a kérdésre, hogyan kívánják megvalósítani a várhatóan 150-200 milliárd forintos kiadáscsökkentést. Hozzátette: a kormány és az MSZP-frakció azon dolgozik, hogy megtalálja azokat a helyeket, ahol a legkevesebbet árt és a legtöbbet tesz a társadalomért. Molnár Albert azt mondta, minden megoldási javaslattal foglalkoznak, a szociális, az adó-, az önkormányzati rendszerrel is, nincs tabutéma.

Az MTI egy másik kérdésére, miszerint az idei évre tervezett költségvetési hiány változhat-e, Molnár Albert közölte, a 2009-re tervezett 2,6 százalékos hiányt sarokkőnek tartják, kiadáscsökkentésben gondolkodnak. Megjegyezte: a szocialista frakció testületileg még nem foglalkozott a kiadáscsökkentés kérdéssel.

A politikus szerint Magyarországnak nem kell pótköltségvetést készítenie, mivel a változások mértéke nem éri el azt a mértéket, amely indokolná a pótköltségvetést, a kormány saját hatáskörbe hozhat intézkedéseket.

Molnár Albert szerint Magyarország az alkalmazkodást tekintve ismét éltanuló Európában, hiszen keveset tévedett a büdzsé számaiban az Európai Bizottság héten nyilvánosságra hozott, a növekedési, az inflációs és az államháztartási egyenlegre vonatkozó adatokat tartalmazó előrejelzéséhez képest.

A kormánypárti képviselő szerint Magyarországon a legnagyobb probléma a válság nélkül is az, hogy kevesen dolgoznak. A következő időszakban azonban a munkahelyek számának növekedése helyett a munkahelyek megtartása kerül a középpontba, erre több program is indul a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban, illetve Bajnai Gordon gazdasági miniszter is azon dolgozik, hogy az európai uniós forrásokat is lehessen munkahelyek megtartására fordítani - fűzte hozzá.

Molnár Albert úgy vélte, a jövő heti rendkívüli parlamenti ülésen is foglalkozni kell a ciklusokon átnyúló elképzelésekkel, mint például a kisebb létszámú parlament, valamint az önkormányzati rendszer átalakítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását