2024. április 29. - Péter

Képzelt betegség

A hipochondria nem más, mint a betegségekkel szembeni félelem. A hipochonder félreértelmezi a test szokványos tüneteit, és általában kimondottan egy szervére fókuszál. Az orvos megállapításai sőt, még egy teljes egészségügyi kivizsgálás sem csitítja félel
2008. március 17. hétfő 16:22 - Hírextra
– Az is kiválthatja, ha valaki súlyos betegségen esett át gyerekkorában vagy elhanyagolták, és szeretetet, törődést igényel. Az emberek többsége inkább kitalálja, hogy szívbeteg, minthogy bevallja; pszichés baja van – mondta el a Netbulvárnak Dr. Belső Nóra, pszichiáter.

A hipochondria lelki betegségnek számít, hiszen a túlzott önvizsgálat mindennapossá válik, ami nagymértékben befolyásolja a beteg életét.

– Önmagának az ember ezt nem tudja megoldani. A beteg szenved, így a lényeg, az alapprobléma gyors megszüntetése és a folyamat megfordítása. Mindez csakis pszichoterápiával lehetséges – tette hozzá a pszichiáter.

A hipochondriának sok árnyalata létezik, de természetesen mindegyikre ugyanúgy oda kell figyelni.

– Külső szemlélőként semmi esetre sem szabad sajnálni a beteget, mert az felerősíti a folyamatot. Mellette kell állni, és segíteni, de az igazságot mindenképpen tudatni kell vele. A hipochondereket ugyanis gyakran motiválja, hogy a család és a barátok odafigyeljenek rá, sőt, még előnyként éli meg azt is, hogy néhány kötelezettség alól mentesül.

A hipochondria nem összekeverendő a szimulálással. Sokan egyes célok érdekében tettetnek egy betegséget, csak azért, hogy droghoz vagy pénzhez jussanak. A hipochonder viszont meg van róla győződve – esetleg érzi is – hogy beteg.

– A képzelt betegség diagnózisának gyanúja általában a beteg által végiglátogatott orvosokban merül fel, majd egy pszichiáter, vagy más mentálhigiénés szakember erősíti meg. A diagnózis a páciens panaszaiból, történeteiből, az orvos vizsgálataiból és laboratóriumi tesztjeiből áll össze.

A betegségektől való félelem vagy azok eltúlzása – ha nem kezelik időben – olyan más mentális zavarok részét képezhetik, mint a depresszió vagy a skizofrénia.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását