2024. május 2. - Zsigmond

Perényi születésnapi koncertje

Perényi Miklós, a világhírű csellóművész január 5-én tölti be hatvanadik életévét. A kétszeres Kossuth-díjas muzsikus másnap, vasárnap délelőtt születésnapi koncertet ad a Zenekadémián - tudatta a Strémkoncert az MTI-vel. Ezzel elkezdődik az koncertiroda
2008. január 1. kedd 16:04 - Hírextra
A decemberben Prima Primissima díjjal is elismert csellista igen ritkán szólal meg nyilvánosság előtt, véleménye szerint az élet számos dolga miatt a gyakorlásra, tanításra és zeneszerzésre szánt időből már nincs mit elvesztegetnie. "Nem tudok másodlagos dolgokkal foglalkozni" - nyilatkozta a Gramofon zenei szaklap születésnapi különszámában.

Zsámboki Miklós, a híres Liszt-korabeli csellótanár, Popper Dávid növendéke volt Perényi Miklós első mestere. Majd az akadémián Banda Ede, nyaranta Enrico Mainardi és végül Pablo Casals irányításával tanult csellózni.

Többször vendégszereplt a Marlboró Fesztiválon, ahol olyan mesterekkel találkozott, akik megismertették vele a zeneszerzés lehetőségeit. Ligeti György és Lutoslawski zenei világa hatott rá leginkább, és Eötvös Péter, valamint Kurtág György is érdeklődött a kompozíciói iránt. Repertoárján Bach művei szinte napi rendszerességgel jelen vannak, éppúgy mint Martinu, Bartók és Kodály alkotásai.

1974 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és egyre gyakrabban kérik föl nemzetközi mesterkurzusokra. Takács-Nagy Gáborral, Tuska Zoltánnal és Papp Sándor brácsással egy évtizede létrehozták a Mikrokosmos vonósnégyest. A kvartett Schiff András és Heinz Holliger meghívására többször játszott az Ittingeni Pünkösdi Fesztiválon. A tervek szerint a Bartók Új Sorozat részeként mind a hat Bartók-vonósnégyest lemezre veszik.

A születésnap alkalmából megjelenő különszámban Schiff András azt írja a csellóművészről: "Perényi zenélését hallgatva az embert a tisztaság jóleső érzése tölti el. Nem csupán makulátlan intonációja miatt, hanem elsősorban azért, mert ő egy hihetetlenül tiszta ember. Zenei előadásmódja teljesen eszköztelen, sallangmentes, egyszerű és mégis mélyen, egyénien kifejező."

Perényi Miklós 1948-ban, zenész családban született (nővére, Perényi Eszter az LFZE hegedű tanszakát vezeti). Pályája csodagyerekként indult. Hétévesen már a Zeneakadémia diákja, első szólóhangversenyét kilencévesen adta, 1957 áprilisában, a Zeneakadémián Comensoli Máriával, aki Bartókné Pásztory Ditta négykezes partnere volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását