2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Konfliktuskezelő tréning

Hátrányos helyzetű gyerekek részére "107 Esély a Sporttal" címmel roma-rendőr konfliktuskezelő tréninget indított az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK); a pénteken megkezdett program kapcsolódik a már másfél évtizede zajló bűnmegelőzési programokhoz.
2008. május 23. péntek 15:49 - Hírextra

Az ORFK Rendőr Szervek Kiképző Központjában tartott megnyitón Bencze József országos rendőrfőkapitány azt mondta: előbb a rendőröknek, a társadalom tagjainak kell megváltozniuk ahhoz, hogy változtatni, segíteni tudjon a hátrányos helyzetben élőkőn, így főként a romákon. Az emberek többsége nem ismeri a romák problémáit, nem mutat érdeklődést a helyzetük javítására, az előítéletek meglétét társadalmi ténynek tekintik, és ez a romák társadalmi integrációját nagymértékben nehezíti - tette hozzá.

Bencze József szerint azért sportprogramokkal indították a tréninget, mert az megtanítja az embereket a mindenkire egyformán érvényes szabályokra, a csapatjátékra, és arra, hogy lehet veszíteni. E mellett a sportolók kiegyensúlyozottak, felismerik, hogy az erő nem egyenlő az erőszakossággal - fűzte hozzá.

Az altábornagy megjegyezte: olyan fiatalokat kell megszólítaniuk, akik rosszabb körülmények között, vagy kisebbségben élnek, és ebből adódhatnak konfliktusok.
Az országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta, nagyobb számban várnak roma fiatalokat a rendvédelmi szervek állományába, és abban bíznak, hogy a sportot megkedvelő fiatalok is nagyobb kedvet kapnak ahhoz, hogy rendőri pályára lépjenek.

Az altábornagy az MTI-nek megjegyezte, ebben a tanévben 16 olyan roma fiatallal kötöttek ösztöndíjszerződést, akik rendőri pályára jelentkeztek.
Makula György százados, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa a tréning megnyitóján úgy fogalmazott: egyre több roma fiatal kerül az állományba, és "nem lesz unikum", ha az állampolgárok azt látják, hogy az egyik járőrpárosnak "kicsit barnább a bőre".

Az ORFK bűnmegelőzési osztályának programja a rendőrség biztonságra nevelő DADA (Drog, Alkohol, Dohányzás, AIDS) nevű iskolai programjával párhuzamosan zajlik, így az elméleti oktatáson túl gyakorlat jártasságot is adnak a sporton keresztül a hátrányos helyzetű gyerekeknek.
A pénteki megnyitón a Lakatos Menyhért általános iskola hátrányos helyzetű tanuló számára tartottak sportfoglalkozást, a fiatalok önvédelmi fogásokat sajátíthattak el, illetve megvitatták, hogy bűncselekmények szemtanújakét, sértettjeként mi az elvárható és helyes viselkedés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását