2024. április 25. - Márk

Zuschlag-per: Az Államkincstártól késleltették az ellenőrzéseket

A Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumának tagjaként a Magyar Államkincstárat képviselő delegált 2006-ban késleltette annak a levélnek a továbbítását, amelyet a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek pályázati anomáliái miatt akartak elküldeni a felügyeletet ellátó minisztériumnak.
2009. szeptember 29. kedd 12:40 - HírExtra
Az NCA 2006. június 5-ei ülésére elkészült az országos hatáskörű szervezetek pályázatait felügyelő Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetője, Kiss Péter miniszter részére készített levél, amely a vádiratban szereplő egyesületek esetében vizsgálatot javasolt. A Magyar Államkincstár képviselője aznap még támogatta a levél továbbítását a miniszternek, másnap azonban azt megtagadta - mondta a tanú a meghallgatáson.
Egy civil szervezet, a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület delegálta a tanút a NCA kollégiumába.

Az NCA kollégiuma csak az országos határkörben működő civil szervezetek pályázatairól döntött. A vádiratban szereplő, Zuschlag János érdekeltségébe tartozó Hoppá Egyesület és a XXI. Századi Kulturális Egyesület pályázatainak tanulmányozásakor az igazságügyi szakértői végzettséggel rendelkező tanú a szervezetek ellenőrzését javasolta.

A Hoppá Egyesület és a XXI. Századi Kulturális Egyesület esetében javasolta, hogy vizsgálják meg a működésüket. A tanú beszámolt arról, hogy a kollégium többségi szavazással úgy döntött, szükséges lefolytatni a javasolt vizsgálatot.

A vallomás szerint a vizsgálat szakmai részét a kollégiumnak kellett volna elvégeznie, míg a pénzügyi ellenőrzés a Magyar Államkincstár (MÁK) feladata lett volna. Az üléseket is az államkincstár épületében tartották.

A bíró kérdésére a tanú kiemelte: a MÁK képviselője június 5-én még úgy nyilatkozott, hogy támogatja a pénzügyi ellenőrzést, majd június 6-án visszavonta a támogatását.
A tanú szavai szerint a kollégium tagjai is meglepődtek a döntésen, mert a MÁK feladata volt a számlák ellenőrzése, azok hitelességének vizsgálata. A kollégium tagjai kényszerűen elfogadták a javaslatát, mely arra vonatkozott, hogy a vádiratban szereplő "problematikus" szervezetek korábbi években beadott és támogatásban részesített pályázatait nézzék át.

A MÁK 20 nap alatt adta át az érintett szervezetek dokumentumait, pedig azt 20 perc alatt az irattárból ki lehetet volna keresni - fűzte hozzá a tanú.

Elmondása szerint a korábbi pályázatok átvizsgálása után megerősödött a gyanú, hogy azok fiktívek, mivel ugyanazokra a rendezvényekre és hasonló témákra pályáztak a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek, mint a korábbi években.

A tanú kitért arra: kezdeményezték, hogy írjanak levelet a felügyeletet ellátó Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetőjének, Kiss Péternek, azt kérve, a minisztérium vizsgálja meg az egyesületeket és azok pályázatait. A kollégium ezt megszavazta, de a MÁK képviselője elutasította a levél továbbítását, arra hivatkozva, hogy a tanú pontatlanul idézte az általuk az ülésen elmondottakat.

Szeptember 7-ére egy másik levelet készített a tanú, amely végül eljutott a minisztériumba.

A tanú vallomása szerint a minisztérium válasza 2006. december 5-én érkezett meg, mely zöld utat adott a vizsgálatnak, de időpontját a következő év első negyedévének végére ütemezte.

2007. március 7-én került volna sor az ellenőrzésre, ám az elmaradt, mert előtte a MÁK jelezte, hogy a vizsgálatra nem kerül sor, mivel az ügyészség lefoglalta az egyesületek iratait.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását