2024. május 12. - Pongrác

Velkey marad a főigazgató

További öt évre Velkey Györgyöt választotta meg a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatójának csütörtökön az intézmény fenntartója, a Magyarországi Református Egyház zsinata. A testület 69 szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül erősítette
2008. május 22. csütörtök 21:01 - Hírextra
Velkey György a zsinat ülésén azt mondta, súlyos következményekkel jár a kórházakra nézve a 2006-ban meghirdetett kormányprogram, mert visszafejleszti az intézményeket, s ez érzékenyen érinti a Bethesda Gyermekkórházat is.

A főigazgató közölte: a kormány nem váltotta valóra azokat az elveket - egyenlőség, hatékonyság, átláthatóság, igazságosság -, amelyek mentén az egészségügyi rendszer átalakítását célozta meg, ezért sok helyütt visszafejlesztés történt, hasonlóan a református kórházhoz.

A Bethesda Gyermekkórházban a 2002-es évhez viszonyítva 2007-re a 171-ből 129 kórházi ágy, a 360 fős személyzetből 310 alkalmazott maradt, az intézménynek más gyermekkórházakhoz képest az átlagosnál is nagyobb megszorításokat kellett alkalmaznia - tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy a teljesítményvolumen-korlát miatt bizonyos szám felett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszírozza az egészségügyi beavatkozásokat, s ez nehéz helyzetbe hozza őket. Megjegyezte: "nehéz öt év van mögöttünk, de ezután is öt nehéz év következik". A megszorításokra példaként hozta fel a pulmonológiai fekvőbeteg-ellátás átalakítását ambulanciává, az ország első gyermekhospice szolgáltatásának és az onkológiának a megszüntetését.

A nehézségek ellenére Velkey György eredményeket is említett beszámolójában, szólt például a február 28-án megnyílt rehabilitációs osztályról, amelyet minisztériumi pályázat és más források révén tudtak beindítani. Pozitívumnak nevezte azt is, hogy országos központnak tekinthető a kórház a gyermekneurológia terén, amely szakterületen nemzetközi kapcsolatokat is ápolnak.

Kiemelte a Házasság- és Családsegítő Szolgálat, valamint az intenzív osztály fenntartását, az égéssérült gyermekek ápolását, valamint azt, hogy a krónikusan lélegeztetett gyermekeket otthonukban is ellátják. Szólt mindemellett a kórház Ráckeresztúron működő részlegéről, amely drogterápiával foglalkozik.

A főigazgató adatai szerint 2002 és 2007 között 1022 gyermekkel fordultak a Bethesda kórházhoz a szülők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását