2024. április 20. - Tivadar

Bemutatják az iszlámot - fotókon

Az iszlám kultúra aspektusait mutatja be a "100-féle iszlám" című szabadtéri fotókiállítás, amely május 28-án nyílik Pécsett - tájékoztatta a szervező SuperGroup művészcsoport az MTI-t csütörtökön.
2008. május 22. csütörtök 20:52 - Hírextra
A baranyai megyeszékhely Széchenyi terére tervezett egyhetes tárlat száz nagyméretű fotója Európa három 2010-es, muszlim hagyományokkal rendelkező kulturális fővárosán, Pécsen, Essenen és Isztambulon keresztül ismerteti meg a közönséget a világ legdinamikusabban fejlődő vallásával. Egyben betekintést enged a három város kultúrájába, adottságaiba, lakóinak életébe - olvasható a SuperGroup közleményében.

A szervezők szerint a keleti Isztambul és a nyugati Essen között összekötő kapocsként Pécs áll, így a kiállítás az egyesülő Európára és a kultúrák sokszínűségére is koncentrál.

A tárlat képeit különleges anyagra nyomtatták és kétoldalú, erre az alkalomra készített installáción mutatják be. Speciális szerkezet teszi lehetővé, hogy a fotók este, külső megvilágítással is láthatóak legyenek, az élményt pedig fokozzák a téren hallható, tradicionális és modern muszlim zenék keveredésével összeállított hangeffektusok.

A SuperGroup közleményében utalt rá: a vallás szerepe napjainkban az identitáskeresésben, a politikai diskurzusban, a közéletben egyaránt újra felerősödött.

Az iszlám a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, közel másfél milliárd követője van. A muszlim életvitel, hitrendszer és világlátás(ok) a városokban jelennek meg leginkább: az öltözködésen, az építészeten, a viselkedésen, a kereskedésen és a jogalkalmazáson keresztül. Ezt a sokféleséget, a hagyományokat, a kortárs problémákat és a lokális megoldásokat, a kortárs fotográfia segítségével szeretnék megismertetni a nézőkkel.

Pécsről, Essenről és Isztambulról, illetve az általuk képviselt három országból a muszlim kultúra változatos aspektusait megörökítő fotográfiákat mutatnak be, melyek reflektálhatnak a múltra, a jelenre vagy a jövőre, miközben a közös tér iránti tisztelettől hajtva nyíltan tematizálhatják a mai problémákat is.

Pécset a 150 éves török hódoltság alatt a törökök igazi keleti várossá formálták. A templomokat mecsetté alakították, török fürdők, türbék épültek, Korán-iskolákat alapítottak, a Tettyén szúfi kolostort is építettek. A mai baranyai megyeszékhely jelentős balkáni kereskedővárossá alakult, aminek szépségét a híres török utazó, Evlija Cselebi Isztambulhoz hasonlította.

Essen nem a történetében érintett, hanem a jelenében. A település az egymillió főt meghaladó népességével Németország ötödik legnagyobb városa, ahol tizenhét nemzetiség él együtt. Legnagyobb számban a törökök, a kurdok, az arabok, és a fekete-afrikaiak, valamint Európa háborús térségeinek menekültjei képviseltetik magukat. Az újonnan érkezők többsége muszlim

Isztambul a múltat és a jelent egyesíti magában, hiszen amikor az oszmán uralkodók meghódították a várost, a hivatalos vallás az iszlám lett. Ennek nyomán a városban több mint kétezer mecset épült. Isztambul mintegy tizenegy millió lakosával Törökország legnagyobb városa. Bár fővárosi rangját 1923-ban elvesztette, kulturális, művészeti és gazdasági súlyát megőrizte. Területileg ugyan csak kisebb része van Európában, mégis európai városnak tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását