2024. április 25. - Márk

Megnyílt a Pecsa Galéria

Kodrucz Sándor fotóriporter Olimpia előtt című fényképkiállításával nyílt meg szerda délután a Pecsa Galéria, a budapesti Petőfi Csarnok új kiállítóhelye.
2008. május 22. csütörtök 07:03 - Hírextra

Mint azt Fogarasi Lajos, a Petőfi Csarnok ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, minden évben megpróbálnak valami újdonsággal szolgálni a közönségnek. A képzőművészet eddig nem volt szerves része az intézmény kulturális tevékenységének, ezért gondoltak arra, hogy áthelyezett internet-kávéházuk helyén egy képzőművészeti galériát nyissanak.

"Alapvetően fotókkal fogunk dolgozni, mert nem egy olyan klasszikus kiállítóhely vagyunk, ahová a közönség elzarándokol a műalkotásokért. Mi inkább az eddigi profilunkba illő tárlatokat szervezünk, melyeket elsősorban a koncertlátogatók fognak megtekinteni" - beszélt a tervekről Fogarasi Lajos.

A Petőfi Csarnok célja az, hogy ez a réteg szélesebb spektrumban találkozhasson a kultúrával, de van egy másik, nyíltan vállalt tevékenységi köre is: az egészségre nevelés, a bűnmegelőzés, a drogprevenció. "Ez mind a feladataink közé tartozik, ezért ilyen témájú tárlatokat is tervezünk" - árulta el az igazgató.

"Kapunk majd anyagot például a Bűnügyi Múzeumtól, az Egészségügyi Minisztériumtól, így rajtunk keresztül ezek az üzenetek talán hatékonyabban eljutnak majd a fiatalokhoz, azokhoz is, akik egy hagyományos kiállítóhelyre nem biztos, hogy elmennének" - vélekedett Fogarasi Lajos.

Az igazgató elmondta, hogy szeretnének az intézményben zajló koncertekhez kapcsolódó tárlatokat is szervezni, valamint kiemelt rendezvényeik is kiállításokkal egészülnének ki. "Terveink között szerepel, bár a szervezőkkel még nem egyeztettük, hogy az évente megrendezett gyimesi csángóbálhoz fotókiállítással is készüljünk " - említette példaként Fogarasi Lajos.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a megnyitót követően az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte, egyre nyitottabbak az emberek a kultúrára, és a fiatalok befogadó készsége is nő, amit bizonyít, hogy a Múzeumok Éjszakája és a Múzeumok Majálisa évről-évre egyre több látogatót vonz.

"Ennél közelebb vinni a kultúrát a fiatalokhoz nehéz lenne, ezért majd a témaválasztásnál is oda kell figyelni, hogy azok a képző- és fotóművészek tudjanak az új galériában kiállítani, akik ennek a korcsoportnak a gondolatvilágához igazán közel állnak" - emelte ki Horváth Csaba.

Kodrucz Sándor tárlata, amely június 22-ig látható a Pecsa Galériában, válogatás a fotóriporter olimpiákon és paralimpiákon készült legérdekesebb fényképeiből.

A Magyar és a Nemzetközi Öttusa Szövetség, illetve a Nemzetközi Kézilabda Szövetség hivatalos fotósa, aki 1998-ban a "Világ legjobb kézilabda fotója" pályázat nyertese volt, 4 olimpián, 17 világbajnokságon, 21 Európa-bajnokságon fotózta kedvenc sportágait. Képei 31 könyvben és számos falinaptáron jelentek meg. 5 állandó kiállítása van és 31 alkalommal rendeztek képeiből tárlatot az ország különböző pontjain.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását