2024. április 17. - Rudolf

Omara Portuondo hazánkban

A kubai Edith Piafnak is nevezett Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club népszerű énekesnője november 5-én koncertezik Budapesten, a Művészetek Palotájában, ahol idén megjelent, Gracias című albumának anyagát mutatja be a magyar közönségnek.
2008. november 1. szombat 13:52 - Hírextra
A koncerten olyan brazil, afrikai és karibi slágerek hangzanak el, amelyeket Omara mindig szeretett volna előadni - de csak egy részük szerepelt eddig repertoárján. Omara Portuondo nem először jár Magyarországon: több alkalommal is fellépett már a Sziget fesztiválon, legutóbb pedig 2006 novemberében szimfonikus projektje alkalmából láthatta és hallhatta őt a Művészetek Palotájának közönsége.

Az 1930-ban született havannai énekesnő karrierje 15 éves korában, a Tropicana Club táncosnőjeként indult, később énekelni is a Tropicanában kezdett. 1952-ben Haydee nevű nővérével, s két másik énekesnővel megalakította a Cuarteto Las D,Aida énekegyüttest, amellyel hónapokig turnézott az Egyesült Államokban. 1959-ben megjelent első önálló lemeze, a dzsessz és a kubai zene hangzásvilágát ötvöző Magia Negra. 1967-ben kivált a kvartettből és szólókarrierbe kezdett. A bolerók és habanerák királynője a hetvenes-nyolcvanas években fellépett a világ számos pontján, Európa országai mellett Japánban is koncertezett, Kubában pedig a legnépszerűbb előadók között tartották számon.

A világhírnévre 1996-ig kellett várnia: a havannai Egrem stúdióban, ahol ekkoriban Omara is dolgozott, megkezdődtek a Buena Vista Social Club album felvételei, s a producer, Ry Cooder megkérte az énekesnőt, hogy énekeljen duettet Compay Segundóval. A dal az album egyik nagy sikere, Omara pedig a Buena Vistal Social Club lemezsorozat állandó szereplője lett, 1998-ban az együttesről készített, Wim Wenders rendezte filmben is szerepelt. Ezt követően két ragyogó szólóalbuma is megjelent: 2000-ben a Buena Vista Social Club presents Omara Portuondo, 2004-ben a Flor de Amor, amelyen a kubai zenészek mellett brazilok is közreműködtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását