2024. április 28. - Valéria

Saját jogán politizálni képes SZDSZ-t szeretne Kóka

Egy önálló, független, saját jogán politizálni képes liberális pártot szeretne vezetni a jövőben Kóka János. A szabad demokraták elnöke erről szerdán Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján beszélt.
2008. május 22. csütörtök 07:07 - Hírextra

"Az SZDSZ tisztújításának legfontosabb stratégiai kérdése is ebben foglalható össze, hogy tudniillik, egy önálló, független, saját jogán politizálni képes SZDSZ-t építünk, - emellett vagyok én elnökjelöltként a támogatóimmal együtt - vagy pedig egy olyan politikát követünk - amit vetélytársam Fodor Gábor kínál - amelynek leglényegesebb eleme, hogy az SZDSZ minél hamarabb menjen vissza a szocialisták mellé egy koalícióba - mondta. Hozzáfűzte: véleménye szerint önálló liberális pártra van szükség ahhoz, hogy egy "piacpárti, értékelvű és antipopulista" politika tartós és erős parlamenti képviseletet nyerjen Magyarországon.

"Tízéves közös kormányzás után a szocialistákkal kiderült, hogy a koalíció rosszabbul teljesített, mint amire a két párt külön-külön képes lenne. Egy koalícióba mindenáron visszakéredzkedő SZDSZ 2010-ben már nem a saját jogán, hanem az MSZP listáján juthatna be a parlamentbe" - fejtette ki. Hozzátette: a liberális szavazók döntő többsége ezt az opciót elutasítja.

Kóka János a sajtótájékoztatón szólt a kisebbségi kormányzás jövőjéről is, leszögezve, hogy a felelősség első sorban a szocialistáké.

"Azt azonban látni lehet, hogy a gazdasági élet szereplői közül egyre többen vetik fel egy szakértői kormányzás lehetőségét. Könnyen lehet, hogy a politika ősszel már erről az opcióról szól majd" - mondta.

Hozzáfűzte: egy szakértői kormány, Magyarország bajainak orvoslására alkalmas programmal, jó eséllyel szerezheti meg magának a liberális frakció támogatását is.

"A szabad demokraták programja szerint három év alatt mintegy ezer milliárd forintos adócsökkentésre, és az ezt megalapozó állami költségcsökkentésre van szükség ahhoz, hogy 2009-től 20 százalékos, 2010-től pedig 18 százalékos egykulcsos adórendszert lehessen bevezetni" - mondta Kóka János.

Az MTI kérdésére válaszolva a pártelnök-elnökjelölt kifejtette: politikailag felelőtlen volna hónapokkal a költségvetés benyújtása előtt állást foglalni arról, hogy egy az általa vezetett SZDSZ vajon elfogadná-e a költségvetést.

"Az SZDSZ közteherviselési koncepciója arról szól, hogy 2008-2009-ben 500 milliárd forinttal, 2009-2011 között pedig évente 250 milliárd forinttal csökkentsük az állam költségeit, és ennek megfelelően csökkentsük az adózók adóterhelését" - mondta. Hozzátette: ha egy olyan költségvetést terjeszt elő a kormány, amely alkalmas Magyarország bajainak orvoslására, amely képes csökkenő adóterhelés és csökkenő állami költségek mellett tervezni, az SZDSZ számára nyitva lesz a lehetőség, hogy megfontolja a költségvetés elfogadását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását