2024. május 13. - Szervác, Imola

Kamera-díjas a Hosszú utazás

Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen Hosszú utazás című dokumentumfilmjének ítélte oda a zsűri idén a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületének (MADE) Kamera-díját; Balog Gábor Megmaradtak maradéka és Kovács Kristóf Malaccal teljes című alkotása különdíj
2008. június 6. péntek 20:00 - Hírextra
A Kamera-díjat a MADE 2000-ben alapította, azzal a céllal, hogy a hazai filmszemléken induló dokumentumfilmek közül a legjobbat jutalmazza. 2007 óta a díj hivatalos támogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Az idén egy rendkívül sokszínű mezőnyből, összesen 32 film közül választotta ki a zsűri - Varga Ágota, B. Révész László, Vékás Péter és Nádasy László filmrendező - a díjra legérdemesebbnek tartott alkotást.

A kilencedik Kamera-díjat a zsűri egyhangúlag Böszörményi Zsuzsának és Kai Salminennek ítélte. A 39. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilmjének járó díjjal is elismert Hosszú utazás alkotói az Oktatási és Kulturális Minisztérium jóvoltából 300.000 forintos pénzjutalmat is kapnak a vándordíjhoz, Haraszty István képzőművész bronzból készült alkotásához.

B. Révész László zsűritag méltató szavai szerint az alkotópáros hihetetlenül finom iróniával mutatta be Szelmenc végletesen abszurd történetét, amelyben a "falu hosszú utazásra indult, úgy, hogy végig egy helyben maradt". Szelmencet ugyanis a második világháború után kettévágták: egyik fele korábban Csehszlovákiához, másik fele a Szovjetunióhoz tartozott, ma pedig Szlovákia, illetve Ukrajna része, és bár egy pár éve már elkészült a helyi határátkelőhely, az ukrán részen élők még mindig csak vízummal látogathatnak el a falu másik felébe.

Mint azt B. Révész László kiemelte, Szelmenc neve és példája számára legalább olyan fontos és emlékezetes, mint sok nagy csata és egyéb történelmi sorsforduló emléke és példája.
Az idén a Kamera-díj mellett két különdíjat is odaítélt a grémium. Az Erdélyi János filmrendező által felajánlott pénzjutalmat Balog Gábornak ítélte a zsűri a Megmaradtak maradéka című filmjéért.
A másik különdíjat - a rendező következő filmjének teljes utómunka kapacitását a MADE Stúdiójában, valamint a Ráday Könyvesház könyvutalványát - Kovács Kristóf nyerte el Malaccal teljes című filmjéért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását