2024. május 8. - Mihály

Nemzetközi hírű szakembert szeretne Demszky

Demszky Gábor egyetért azzal, hogy a 4-es metró mérnök-igazgatójaként a BKV évi 70 millió forint körüli összegért egy olyan nemzetközileg elismert szakembert alkalmazzon, aki jártas az alagútépítő technológiában és akinek tevékenységével biztosítható, hog
2008. május 22. csütörtök 07:00 - Hírextra

Demszky Gábor szerint a 4-es metró építésének vezetése azért volt eddig gyenge színvonalú, mivel nem volt olyan nemzetközi gyakorlattal rendelkező vezetője, aki a jelenlegi technológiával metrót épített volna. Azok, akik eddig vezették a 4-es metró projektigazgatóságát, megfelelő felkészültségű mérnökök, de ezzel az alagútépítési technológiai ismeretrendszerrel és az ilyen típusú metró-beruházási gyakorlattal nem rendelkeztek.

A főpolgármester kifejtette, hogy a jelölt Klados Gusztáv, akit felvesznek erre a posztra, a világ egyik elismertebb metróépítő szakembere. Az 1970-es években Budapesten, majd világszerte több helyen épített metrót, de főépítés-vezetője volt a La Manche-csatorna alatt megépült alagútnak is. Épített olyan metrót is, amelynél ugyanolyan problémával kellett szembenézni, mint ami jelenleg a Fővám téri állomásnál jelentkezik. Elvárható tehát tőle, hogy a metróberuházás teljes folyamatát le tudja vezetni. Demszky Gábor úgy véli, hogy az évi 70 millió forint körüli díjazással szembeáll majd az a sok-sok száz millió forintos megtakarítás, amit a jó szakember akár egyetlen tárgyaláson elérhet a kivitelezőknél.

A főpolgármester azt várja Klados Gusztávtól, hogy a kivitelezők felkészült szakembereivel szemben megtalálja majd a megfelelő szakmai érveket, kivédhesse a többletköveteléseket. Leszögezte azt is, ha olyan szakembereket alkalmaznak, mint eddig, akik ezzel a gyakorlattal nem rendelkeznek, akkor kizárt dolog, hogy az adott határidőn belül, az adott költségkeretet tartva és a nagyon magas szintű biztonsági követelményeknek megfelelő beruházás megvalósuljon 2011-ig.

Sajtóhírek szerint a BKV Zrt. igazgatósága kedden tárgyalt az Olti Ferenc vezérigazgató-helyettes által javasolt 61 éves Klados Gusztáv alagútépítő szakember foglalkoztatásáról. Az igazgatóság a kiemelkedőn magas jövedelmezés miatt, ami a BKV vezérigazgatójáét is jóval meghaladná, nem hozott döntést. A BKV sajtóirodájának az igazgatóság üléséről kiadott rövid közleménye nem tesz említést erről a napirendi pontról.

Demszky Gábor az MTI kérdésére meglepetésének adott hangot amiatt, hogy a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottsága kedden nem tudta kiírni a BKV vezérigazgatói posztjára a pályázatot. Mint mondta, a Főpolgármesteri Kabinet már egy hete döntött arról, hogy a benyújtott javaslat alapján kiírható ez a pályázat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását