2024. április 25. - Márk

Jeladót szereltek a sólymokra

Két fiatal kerecsensólyomra szereltek fel műholdas jeladót csütörtökön a Fejér megyei Csákváron "A kerecsensólyom (Falco cherrug) védelme a Kárpát-medencében" elnevezésű, az Európai Unió LIFE-Nature programjának keretében zajló magyar-szlovák közös projek
2008. május 22. csütörtök 17:32 - Hírextra
Az eszközt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány szakemberei helyezték fel 20 fiatal madár idei évre tervezett megjelölésének első lépéseként. Mint a Pro Vértes Természetvédelmi Alapítvány központjában megtartott program keretében elhangzott, 2010-ig összesen 46 nyomkövetőt szerelnek fel Magyarországon és Szlovákiában, ahol az európai kerecsenállomány 40 százalékát tartják számon.

A jeladók felszerelésének célja a ritka és fokozottan védett sólymok védelme, populációjának erősítése, vonulásuk, telelő- és pihenőterületeiknek a feltérképezése. Ezek megismerése ugyanis segít a sólymokra leselkedő veszélyek beazonosításában és elhárításában, és védelmi lépések megtételére.

Az első jeladók tavaly kerültek fel 10 fiatal madárra. A felszerelt eszközökből négy még működik, s Észak-Magyarországról, Fehéroroszországból, Oroszországból és Szlovákiából "jelez". A sólymok útját folyamatosan nyomon követik, s mindig jelzik helyzetüket az adott ország szakembereinek.

A kerecsensólyom világállományát 6-8 ezer párra teszik, de a Kárpát-medence kivételével mindenütt csökken az állomány. Ezért fontos a magyar-szlovák populáció megőrzése.

A faj nemzetközi szinten is a legmagasabb védettségi kategóriába tartozik, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását