2024. május 17. - Paszkál

Parlament percről percre - május 21.

Ombudsman napot tart az országgyűlés. A képviselők meghallgatják az állampolgári, az adatvédelmi és a nemzeti és etikai jogok országgyűlési biztosait a tavalyi évben végzett munkájukról. A hallgatás mellett vitára is készek a jelenlévők.
2008. május 21. szerda 09:28 - Hírextra

10.35

TISZTELT MINDENKI

Fogarasiné Deák Valéria (MSZP) képviselte az illetékes bizottság álláspontját, amely a jelentéseket általános vitára alkalmasnak találta, és egyhangúlag döntöttek azok elfogadásáról

Akár be is fejezhetném, mivel idén teljes egyetértésben zajlott a bizottsági ülés, így nincs sok kiegészíteni valóm - mondta a képviselőnő.

Ezt követően a kijelölt bizottságok ismertették véleményüket. Az oktatási bizottság - bár jónak találta a jelentéseket - de mégsem támogatta azokat.

10.30

KORMÁNY KONKLÚZIÓ

Az együttműködés jó a kormány, és az ombudsmanok között. Viták ugyan akdnak, de összességében hasznos és előremutató munkát végeznek a szakemberek.

Tisztelt biztos urak, köszönjük az eddigi tevékenységet, a továbbihoz pedig sk sikert kívánunk - végzett mondataival az államtitkár.

10.10

TOVÁBBI TERJESZKEDÉS

Zárásképpen azt kérte a felszólaló, hogyha lehet bővítsék a jogköreit, hogy hatékonyabbá tehessék a munkát.

Avarkeszi Dezső államtitkár a kormány nevében értékelte az elhangzottakat. Égető szükség van arra a parlamenti ellenőrző funkcióra, amelyet az ombudsmanok betöltenek - kezdte mondanivalóját. Több következtetés is levonható - folytatta. Ezek az intézmények fontosak és elfogadottak lettek a alakosok körében, és egyre többen ismerik az országgyűlési biztos intézményét. Ehelyről is szeretném kifjezni a kormány elismerését az eddigi munkáért. Persze viták vannak, hiszen a kormány és az ombudsmanok másfelől közelítenek a feladatokhoz - jelezte.

Az alkotmányos alapintézmények rendszerén óvatosan szabad változtatni - jelezte az államtitkár, utalva a jövő nemzedék ombudmanjának jelenlegi helyzetére. A kormány előrelépést lát több területen is társszervekkel, amelynek révén az integráció is erősebbé válhat.

9.56

KISEBBSÉGI OKTATÁS

Erősen hozzájárul a roma kisebbségi társadalmi integrációját - jelezte Kállai Ernő. Az önkormányzatok egyrésze ugyanakkor nem szivesen társul olyan településsel, ahol sok a roma lakos - jelezte. A gyermekek mindenek felett álló érdekeit mindenhol érvényesíteni kellene, bár ez sok helyen sérül - mondta.

Az intlzményi jogok átvétele 2005-ben nagy lépés volt, de még mindig sok rendezni való van. A jogszabály és a realitás nem mindenhol fedi egymást.

A gyűlöletbeszéd kérdése az egyik legnagyobb probléma ebben a témakörben. A Magyar Gárda megjelenése erre a legjobb példa. A jogalkotás, és a társadalmi elutasítás terén is egyfomrán fel kellene lépni az ehhez hasonló negatív megnyilvánulások ellen - mondta a kisebbségi szakember.

9.40

AZ EGYSZEMÉLYES INTÉZMÉNY

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is megilletődve szólt első alkalommal a tavalyi esztendő történéseiről. Sokat tanultam elődömtől, aki sokat tett a nemzetiségekért. Hosszú úton indult el, ahol én is járni szeretnék - kezdte a felszólaló. Kicsi a stábunk, de nagy az ügyhalom - folytatta. Megdupláztam az ügyfél órákat, modernizáltuk, átstruktúráltuk a honlapunkat. Országjárásba is kezdtem.

A tavalyi év egyik fontos munkája volt a helyi és területi kisebbségi intézmények felülvizsgálata. Sok helyen úgy választottak kisebbségi képviselőket, hogy nem is élt ott kisebbség.

9.02

BIZTOS AKI BIZTOS

Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa, aki egyben az adatvédelmi feladatokat is ellátja, kezdte a beszámolók sorát. Jól működő rendszerben dolgozhatom - kezdte összefoglalóját. Új típusú területről van szó, ahol új típusú módszerek is napirendre kerülnek. Nemcsak a mennyiségi növekedés jelentős, de a témák bősége is számottevő. Harmóniában tudunk együtt működni a szükséges szervekkel.

A schengeni információs rendszerre való felkészülés volt az előd, Péterfalvi Attila egyik legfontosabb munkája - foglalta össze Szabó Máté. Stabil, és állandó tevékenységről van szó, amely számos területet fed le - folytatta. Mivel új vagyok, ezért remélem, hogy jövőre már teljesen rám szabott anyagot terjeszthetek önök elé. Remélem és kívánom, hogy a t.ház megelégedéssel fogadja majd a beszámolókat - fejezte be összefoglalóját.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását