2024. április 26. - Ervin

Igazságtalan az önkormányzati rendszer

A mai önkormányzati rendszer két alapvető gondja, hogy igazságtalan és rossz hatékonyságú - mondta Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára szerdán Hajdúszoboszlón.
2008. május 21. szerda 21:49 - Hírextra
A politikus a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) közgyűlésén - ahogy fogalmazott, államtitkárként első hivatalos közszereplésén - közölte: az önkormányzati szférát tekintve csak egy dologban van egyetértés, abban, hogy a helyzet megérett a változásra.
"Talán olyan változásra van szükség, amire rá lehet mondani, hogy reform" - tette hozzá.

Mint mondta, az önkormányzatiság az 1990-es évek közepéig sikertörténet volt, de az azt követő próbálkozások nem hoztak megfelelő eredményt. Utalt arra, hogy amikor az önkormányzatok több pénzt kaptak, kiderült, ez nem elég, a szerkezeten is változtatni kell.

Jauernik István felidézte, hogy 2006-ban készült el az első komplex törvénycsomag, amely szerint a megyei önkormányzatok helyett regionális önkormányzatokat hoztak volna létre, ez jelentős szerkezeti változást jelentett volna, jelentős feladat-átcsoportosításokkal.

A mai minisztériumoktól, a kormánytól jelentős feladatok kerültek volna regionális szintre - mondta, ugyanakkor hozzátette: bebizonyosodott, hogy "a dolog nem megy a parlament egészének a támogatása nélkül".

Az önkormányzati államtitkár szerint a mai rendszer igazságtalan és rossz hatásfokú. Se oka, se indoka nincs annak, hogy óriási különbség legyen az önkormányzatok, a közszolgáltatások színvonala között - mondta.

Megítélése szerint rossz hatékonysággal hasznosul az a 3400 milliárd forint is, amit az önkormányzatok használhatnak fel. Ezért ha eljutunk a reformhoz, elsődlegesen kell figyelembe venni, hogy a rendszer igazságosabb és hatékonyabb legyen - tette hozzá Jauernik István.
Wekler Ferenc, a 410 kistelepülést és 28 kistérséget tömörítő KÖSZ elnöke az elmúlt félév legfontosabb eredményének nevezte, hogy a szervezet koordinálásával az önkormányzati szövetségek véleményezték a szociális törvény módosításának tervezetét.

Közlése szerint 40 oldalt kitevő módosítási javaslatot adtak át a kormánynak, s reményeik szerint az megjelenik majd a benyújtandó törvényjavaslatban is.

A közgyűlésen ugyanakkor többen kifogásolták, hogy mindössze 2-3 nap jut a kormányzati dokumentumok véleményezésére, ami nyilvánvalóan nem elég a körültekintő, a szövetségek demokratikus működésének is megfelelő véleményalkotáshoz.

A KÖSZ közgyűlésén csütörtökön - mások mellett - Székely Tamás egészségügyi miniszter tart tájékoztatót, aki az egészségügyi alapellátás finanszírozási kérdéseiről szól. A tanácskozás pénteken fejeződik be Hajdúszoboszlón.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását