2024. március 1. - Albin

Félmillió szavazót veszített a Fidesz

Jelentős választói tömeget veszített el a Fidesz az elmúlt hónapban: a népesség egészén belül 6, a biztos pártválasztók csoportján belül 8 százalékponttal lett kisebb a tábora. Ezzel párhuzamosan némileg, 2 százalékponttal bővült az MSZP-t támogatók köre,
2008. június 26. csütörtök 08:12 - Hírextra
Vitathatatlan az ellenzék vezető pozíciója, a népesség egészén belül 31-18, az elkötelezett szavazók között 61-28 a Fidesz-MSZP támogatottsági arány. Elmozdult mélypontjáról az SZDSZ, egy év múltán megint azonos méretű a tábora az MDF-ével - a lap ismertetése szerint ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek a Szonda Ipsos június második felében végzett közvélemény-kutatásából származnak.

A Fidesz elnökének zártkörű beszélgetéséről kiszivárgottak eltántorították a Fidesz táborának jelentős hányadát. Májusban még 37, most 31 százalék áll a Fidesz mögött, ami azt jelenti, hogy 3 millióról 2,4 millióra csökkent a támogatók száma. A távozók karakterét megfigyelve úgy tűnik, egzisztenciális félelmeket váltottak ki az elhangzott tervek. A Fidesznek romlottak más mutatói is, a pártot elsőként elutasítók aránya 14-ről 17 százalékra emelkedett, a győzelmüket várók aránya 69-ről 60 százalékra csökkent.

Az MSZP-nek nem csupán a relatív pozíciója javult, valamelyest bővíteni is tudta a rokonszenvtáborát: 16-ról 18 százalékra (1,3 millióról 1,5 millióra). A Fidesztől való egyenes és azonnali átáramlás nem tűnik valószínűnek, inkább a bizonytalanok, passzívak rétegébe sorolódtak az ellenzéki párttól távozók, hiszen éppen azokban a csoportokban nőtt meg az arányuk, amelyekben a Fideszé csökkent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását