2024. április 23. - Béla

Elkészülhet a Közraktárak helyén épülő kulturális központ

A Közraktárak területén kialakítandó kulturális, turisztikai és szórakoztató központ építése valószínűleg a nyáron elkezdődik, és a tervek szerint másfél év múlva nyit meg a CET névre keresztelt új multifunkcionális épületegyüttes - közölte Márton Imre, a
2008. május 21. szerda 13:12 - Hírextra
A kerületi szabályozási tervnek megfelelően a Közraktárak 40 százalékát bontják le - mondta Márton Imre. Mint arra rámutatott, az előírások között szerepel a Fővám tér bővítése, ami a város felőli megközelítést segíti elő. Ez a raktárépületek északi oldalának, azaz homlokzatának mintegy 20 méteres visszabontásával valósul meg - tette hozzá.

A projekt jelenlegi neve, a CET egyszerre utal a régi raktárak mellett megvalósuló bálna vagy cet formájú új üvegépületre és a közép-európai időszámításra (Central European Time), amely Budapest és a régió XXI. századi fejlődését hivatott előre jelezni - magyarázta az ügyvezető igazgató.

Hangsúlyozta, hogy a Közraktárak területén egy olyan találkozási pontot akarnak teremteni, ahol a város legfrissebb szellemi, kulturális megnyilvánulásai felszínre törhetnek, és azonnal találkozhatnak, ütközhetnek, megmérettethetnek.

Márton Imre tájékoztatása szerint a Kas Oosterhuis holland építész tervei alapján készülő létesítmény összterülete megközelíti a 31 ezer négyzetmétert, amelyből mintegy 12.500 négyzetméter lesz hasznosítható. A komplexum egy 1050 főt befogadó multifunkcionális rendezvénytermet, galériákat, könyvesboltokat, éttermeket, kávé- és teaházakat, valamint egyedi panorámát nyújtó, a dunai partszakasz teljes hosszában elnyúló teraszokat foglal magában, a felszín alatt pedig egy 250 parkolóhelyes mélygarázst alakítanak ki.

A rendezvényteremről szólva megemlítette, hogy a legmodernebb hang és fénytechnikával felszerelt, hangszigetelt tér a színházi előadások, komoly és könnyűzenei rendezvények mellett varietéműsoroknak és egyéb bemutatóknak is otthont adhat. Az üveg héjtól vizuálisan elválasztott "lebegő test" színes tömege mind belülről mind kívülről jól látható, karakteres elem lesz - fűzte hozzá.
Mint megjegyezte, el akarják kerülni, hogy az épületkomlexumnak "plázás beütése" legyen, és szükségtelennek tartják a tömegtermelés elveire épülő, ismétlődő elemek alkalmazását is, ezért az új szerkezetek minden acél, alumínium és üveg eleme más és más lesz.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a beruházás összköltsége megközelítőleg 31,5 millió euró (8 milliárd forint).

A Közraktárak hasznosítására, kulturális és kereskedelmi központtá alakítására a tulajdonos Budapest Főváros Önkormányzata 2007 tavaszán írt ki DBFO (Tervezés, Építés, Finanszírozás, Üzemeltetés) PPP pályázatot. A PPP-konstrukción "túllépő", összetett üzleti megoldás során a befektető Porto Investment Hungary Kft. magára vállalta a beruházás valamennyi költségét, beleértve közlekedésfejlesztési feladatokat is. Ennek fejében a cég a fővárosi tulajdonú ingatlanra 25 éves üzemeltetési és hasznosítási jogot nyert, továbbá megkapta a bérbeadásra vonatkozó úgynevezett kizárólagos ügynöki tevékenység jogát is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását