2024. május 18. - Erik, Alexandra

Új civil szervezet alakul

Alapító fórumát tartotta pénteken a Parlamentben a Nemzeti Kultúráért Egyesület; az októberben alakult civil szervezet elnöke Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, ügyvezető alelnöke Csányi János Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Bárka Színház alapítója.
2010. december 10. péntek 18:37 - HírExtra
"Támogatjuk a kultúrateremtő, a kultúraközvetítő egyéni és közösségi tevékenységeket, és célul tűzzük ki a Kárpát-medencében élő magyarság szellemi-kulturális erőterének, szellemi közösségeinek újjáépítését" - szerepel a Nemzeti Kultúráért Egyesület által rögzített célok között.
A szervezet által összeállított dokumentum szerint olyan vállalkozásokra és tettekre van szükség, "amelyek elvezetnek a nemzettudat modern újjászületéséhez".

Az egyesület alapítói a magyarságot az európai kultúrkörön belül létező kulturális közösségnek tekintik, amely nemzetkarakterében és kultúrájában mélyen, kitéphetetlenül őrzi ősi gyökereit. Mint hangsúlyozzák, a nemzeti hagyományok és a kulturális örökség ápolását éppúgy támogatják, mint az új, élő kulturális tevékenységek kibontakozását.

Az októberi kesztölci alakuló ülés után novemberben a Petőfi Irodalmi Múzeumban a fórum létszáma hetvenre bővült, tájékoztatásuk szerint azóta mintegy hétszáz vezető kulturális szakember tagfelvételét kezdeményezték, több mint négyszázan már csatlakoztak is. A kiépíteni szándékozott szakmai szervezetben 15 tagozat és 75 szekció szerepel.

A fórum egyik fő pillére a nemzeti kulturális örökség és a közösségi művelődés, amely a Kárpát-medencei népművészetet éppúgy magába foglalja, mint az egyházi kulturális örökséget vagy az építészetet. A második pillér a kortárs művészeteké, amelyben a filmművészet különböző válfajai, az opera és a színház, az ipaművészet is megtalálható, a harmadik pedig a közös kulturális kompetenciák elnevezést kapta, ez foglalkozik a kulturális nemzetstratégiával, a kulturális turizmussal, a fesztiválokkal, a médiumok különböző kérdéseivel.

A fórum munkáját Vizy Márton zeneszerző, a fórum egyik alapítója nyitotta meg pénteken a Parlament Felsőházi termében. Felszólalt Bogányi Gergely, az egyesület elnöke is, aki elmondta: szűkebb és tágabb környezetében azt a kettősséget tapasztalja, hogy "készség van a rosszrahajlásra, ugyanakkor igény az értékek megőrzésére és visszaszerzésére". Szerinte utóbbi összefogással és szeretettel érhető el.

A Nemzeti Kultúráért Egyesülethez M. Tóth Géza filmrendező is csatlakozott, akinek Maestro című alkotását 2008-ban Oscar-díjra jelölték a legjobb rövid animációs film kategóriában.
"Olyan embereket kívánunk bevonni az egyesület tevékenységébe, akiket nem a pozíciójuk, a politikai hovatartozásuk, hanem a munkájuk hitelesít. Ők elég jól látják, hogy egyes rendszerek miként működtethetők jobban, pontosabban" - fogalmazott M. Tóth Géza az MTI-nek.

Mint kifejtette, az egyesület nem lát el szakmai érdekképviseletet, de megpróbálja a kultúra teljes spektrumából összegyűjteni azokat a tapasztalatokat és ötleteket, amelyek túlmennek a "legyen több pénz" jelszón.

"Inkább arra összpontosítunk, hogy a meglévő forrásokat miként lehet jobban használni. Higgadt szakmai állásfoglalásokat tárunk a döntéshozók elé, amelyeket vagy használnak, vagy sem, de nem hagyhatják figyelmen kívül" - mondta a rendező.

A pénteki fórumon a kultúra minden szegmenséből neves szakemberek voltak jelen, köztük Mocsári Károly zongoraművész, Héja Domonkos karmester, Hamar Dániel, a Muzsikás együttes vezetője, Kelemen László, Hagyományok Háza főigazgatója, Zoboki Gábor építész, Rácz Zoltán, az Amadinda együttes vezetője, Béres Attila, a Budapesti Operettszínház főrendezője, Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója és Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását