2024. április 28. - Valéria

Kókáék nem versenyeznek

Az SZDSZ nem száll be a Fidesz és az MSZP népszavazási versenyébe - jelentette ki Kóka János, az SZDSZ elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, a párt parlamenti frakciójának rendkívüli ülése után.
2007. október 10. szerda 12:03 - Hírextra

A liberális párt arra kéri a pártokat, hogy próbáljanak meg közösen megoldást találni - hangsúlyozta Kóka János. Az SZDSZ kezdeményezésére délután ötpárti egyeztetés lesz a közélet tisztaságát célzó javaslatról.

Mint elhangzott, az ötpárti tárgyaláson az SZDSZ delegációját Eörsi Mátyás frakcióvezető vezeti, mellette Gusztos Péter és Hankó Faragó Miklós képviseli a liberális pártot. "Szerdán kezdjük, és ha kell, a következő hetekben akár naponta, akár hétvégén is készek vagyunk tárgyalni annak érdekében, hogy megtaláljuk a megoldást ezekre a kérdésekre" - fogalmazott Kóka János. Hozzátette: a szerdai egyeztetésre minden párt jelezte részvételi szándékát.

Az SZDSZ elnöke a megoldási javaslatok közül a párt- és kampányfinanszírozással, valamint az összeférhetetlenséggel foglakozókat nevezte a legfontosabbnak. A pártelnök szerint itt az idő, hogy az öt párt komolyan vegye feladatát.

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ megsértődött-e, miután a miniszterelnök az SZDSZ-szel való egyeztetés nélkül tárta elő népszavazási kezdeményezését, Kóka János azt mondta: a politika nem ismeri a sértettséget, minden párt elnökének joga van közjogi kezdeményezésekkel élni. Úgy vélte, a hétpontos javaslat kapcsán nagyon sok kérdésről kell beszélni. Hozzátette: nem tudja értelmezni a kormányfő népszavazási kezdeményezésének ötletét.

Kóka János közölte: a koalíció közös javaslatát az képezné, ha kormány elfogadná a hét pontot és ezt kormányjavaslatként terjesztené a parlament elé. Az SZDSZ azonban kedden azt kérte a miniszterelnöktől, hogy a kormány ne tárgyalja meg a hét pontot, hanem vigyék azokat az ötpárti tárgyalóasztalra.

Ha a kormány előtte döntene ebben a kérdésben, akkor az megkerülné a liberális párt által javasolt utat - magyarázta Kóka. Megjegyezte, hogy lát esélyt a megállapodásra. Az SZDSZ azt szeretné, ha még az őszi ülésszak végére megszületnének a szükséges törvények.

A liberális párt elnöke azt mondta, az SZDSZ alapvetően egyetért Gyurcsány Ferenc javaslatával a képviselői összeférhetetlenséget illetően. Kóka János szerint egészen pontosan meg kell határozni, milyen feladatokat ne végezhessenek el parlamenti képviselők, és azt is meg kell fogalmazni, mi az, amit engednek. Kiemelte: a javaslatok jelentős részének már 2010-ben életbe kell lépnie.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a parlamentben napirend előtt jelentette be: népszavazást kezdeményez a politikai élet megtisztítását célzó, múlt héten bejelentett hét pont közül azokról, amelyek elfogadásához az Országgyűlés kétharmados támogatására lenne szükség, de annak elérése az ellenzék miatt bizonytalan.

A kormányfő egy héttel ezt megelőzően jelentette be hétpontos javaslatát az Országgyűlésben. Gyurcsány Ferenc új, szigorú párt- és kampányfinanszírozási törvény megalkotását sürgette, a pártok ifjúsági szervezeteit érintő felemás helyzet megszüntetését. Hangsúlyozta: meg kívánja védeni a civil szervezeteket a pártpolitikai befolyástól. A kormányfő törekvése az is, hogy Magyarországon megalkossák Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi törvényét. Javaslata szerint a közpénzeket odaítélő pályázatok esetében meg kell határozni, kik azok, akiket ebből ki kell zárni összeférhetetlenség miatt. A miniszterelnök azt is szeretné elérni, hogy állítsák helyre a főállású parlamenti képviselőség intézményét, és tegyék átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé a képviselői jövedelmeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását