2024. március 29. - Auguszta

A fiatalkorú véradók gyakrabban küzdenek rosszulléttel

Igen ritkák a véradással kapcsolatos rosszullétek, ám a fiatalkorú donorok esetében gyakrabban lépnek fel komplikációk - derült ki egy amerikai tanulmányból.
2008. május 21. szerda 14:35 - Hírextra
Az utóbbi években az Egyesült Államokban az egészségügy számára szükséges vérmennyiség biztosítása egyre nagyobb erőfeszítéseket követel az illetékes szervezetektől, amelyek egyre inkább számítanak a problémákra fogékonyabb és segítőkészebb fiatal korosztályokra.

A szövetségi államok többsége engedélyezi a 17 éveseknek a véradást, az államok felében szülői hozzájárulással a 16 évesek is adhatnak vért. Az éves szinten összegyűjtött vérmennyiség 15 százaléka származik a 16-19 évesektől. S bár a véradással kapcsolatos komplikációk ritkák, ezek gyakoribbak a kamaszkorú donoroknál.

Az amerikai Vöröskereszt által végzett felmérés keretében 2006-ban kilenc szövetségi államban és Puerto Ricóban történt 1,7 millió véradás adatait elemezték.

Mint kiderült, a 16-17 éves véradók 10,7 százalékánál fordult elő gyengeség, szédülés, eszméletvesztés, s ennek folytán zúzódás. Az ilyen rosszullétek a 18-19 évesek 8,3 százalékában figyelték meg, míg a 20 éveseknél és idősebbeknél az arány csupán 2,8 százalékos volt.
A gyengeséggel kapcsolatos sebesülések 2,5-szer voltak gyakoribbak a 16-17-éveseknél, mint a 18-19 évesek korosztályában, s 14-szer gyakoribbak a húsz évesnél idősebbekkel összehasonlítva.

Mint a kutatást irányító Anne Eder rámutatott, bár ezek a komplikációk a tinédzsereknél gyakoribbak, a fiatalkori véradás kockázata így is kicsi, s a rosszullétek általában enyhék, vagy közepes súlyosságúak.

"Nem ismert, hogy miért sérülékenyebbek a tinédzserek, valószínűleg a fiatal szervezet másként reagál a stresszre, mint a felnőtteké. A rosszullétekben közrejátszhat az alacsony testsúly és termet is" - mondta Anne Eder.

A fiatalkorú donoroknak a rosszullétek elkerülésére minél több folyadék fogyasztását javasolják, meguzsonnáztatják őket, s arra kérik, hogy a véradás után néhány percig pihenjenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Trillian42
2008. augusztus 28. 18:08
Én 18 voltam, szal nem kiskorú. Csak elsőre szédültem kissé, a többi klassz. Ja, kiv. egyszer a Szigeten. Marha fittnek képzeltem magam, véradás után kiültem a napra sörözni. Na, attól is rosszul lehet lenni. :-P
tanulság: véradás után csak árnyékban szabad inni!
Don Caló
2008. május 21. 21:45
...aki pedig soha semennyit nem ad, az garantáltan soha nem is lesz attól rosszul... ;-P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását