2024. május 3. - Tímea, Irma

Veres János prognózisa

A szocialista kormány jellegzetes programja lesz a 2009-től induló Új tulajdonosi program - mondta Veres János pénzügyminiszter kedden Budapesten újságíróknak, miután részt vett az MSZP-frakció informális ülésén.
2008. május 20. kedd 21:48 - Hírextra
Az Új tulajdonosi program a szocialista kormány rendkívül fontos, jellegzetes programjaként fog a következő hónapokban megvalósulni - fogalmazott a tárcavezető, aki a program kapcsán eddig meghozott döntésekről tájékoztatta a szocialista képviselőket.

Hozzátette: a frakciónak beszámolt arról is, milyen módon választották ki a programban részt vevő cégeket.

Elmondta, hogy a legrövidebb időn belül az Állami Autópályakezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által összeállított ingatlan portfoliót tudják tőzsdére vinni. Hozzáfűzte: ezeken túlmenően a programba kerülnek a regionális vízművek, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta Zrt., illetve a Magyar Villamos Művek Zrt. szétválasztása után létrejövő két társaság.

Veres János szerint 2009-től nyílik lehetőség tulajdonszerzésre.

A pénzügyminiszter azt mondta, hogy ismertette a kedvezményeket is, vagyis a visszavásárlásra, valamint a tartósan tulajdonban maradó részvények utáni adókedvezményre vonatkozó szabályokat.

Veres János kitért arra, hogy az Európában működő egykulcsos adórendszerek tapasztalatairól is beszámolt a frakciónak, de kritikai észrevételeket is megfogalmazott az MDF és a KDNP javaslatairól.

A konvergenciaprogram betartása alapozhatja meg az adórendszer változtatásait - vélekedett, megjegyezve: semmilyen javaslat, amely túlmegy ezen a kereten, nem elfogadható számukra.

Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta: a képviselők szerint az Új tulajdonosi program kapcsán fontos, hogy széles körben megismerjék az emberek, hogy mindenki számára legyen hozzáférhető, és hogy a részvények jegyzése egyszerű legyen.

Elmondta, hogy a program miatt módosítani kell a jövő év második felében a privatizációs törvény mellékletét.

Kérdésre válaszolva Veres János közölte: a kormány később alakítja ki álláspontját a jövő évre tervezett adószabályokról, és június 30-ig dől el az is, mekkora lesz a mozgástere a kormánynak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását