2024. május 2. - Zsigmond

Piros riasztás várható három régióban

A délutáni órákban dől el, hogy indokolt-e piros riasztás elrendelése a kialakuló heves záporok és zivatarok miatt az ország egyes régióiban, jelenleg öt régióban piros figyelmeztetés van érvényben, ami még nem azonos a riasztással - közölte Fehér Tamás m
2008. május 20. kedd 14:31 - Hírextra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden kora délután közölte: Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl és Dél-Alföld régiókra délután várhatóan piros riasztást adnak ki.

Ugyanakkor az ország egész területén továbbra is narancssárga riasztás van érvényben. A riasztást egy-három órával korábban adják ki, ha többfelé alakulnak ki heves zivatarok. Erre úgy néz ki, van esély - jelezte Fehér Tamás.

A figyelemfelhívó jelzés, azt mutatja, hogy a következő 24 órában mi várható. Ilyen figyelmeztetés van érvényben a Közép- és a Nyugat-Dunántúli régió kivételével mindenütt az országban - mondta a meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a kora délutáni óráktól elsősorban az ország déli, középső és keleti országrészében már többfelé kell számítani heves zivatarok kialakulására, felhőszakadás (30-60mm), nagyobb méretű jégeső (jégátmérő két centiméter felett) és 90 km/óra feletti szél kíséretében.

Ezért a Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Dél-Alföld régióira lokálisan előforduló heves zivatarokra vonatkozóan kiadott narancs fokozatú riasztás után délután várhatóan a piros riasztást adnak ki.

A meteorológia arra kéri a lakosságot ilyen időjárási viszonyok között ne tartózkodjanak szabad területen, kerüljék az öregebb fákat, gyengébb szerkezetű épületeket, építkezéseket. A járművekkel érdemes biztonságos helyen parkolni.

Az utakon hirtelen, nagy erejű széllökésekkel, oldalszéllel, rossz látási viszonyokkal és csúszós útszakaszokkal is számolni kell, ezért a szokásosnál nagyobb óvatossággal vezessenek.

Az európai időjárási vészjelző rendszer négy fokozatot különböztet meg. A zöld jelzés a különösebb felkészültséget nem igénylő helyzetet jelenti, a sárga a potenciálisan veszélyes jelenségeket. A narancssárga és a piros szín már a a veszélyt jelzi.

A narancsszínű riasztás tehát a második legmagasabb fokozat. A narancs riasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatú riasztásnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd estig szóló előrejelzése szerint többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Többfelé kell esőre, záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani. A gyakran élénk északi, északkeleti szelet erős, zivatarban viharos széllökések kísérik. A széllökések ereje egy-egy heves zivatarban elérheti az erősen viharos, azaz a 90 km/óra fölötti értéket is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását