2024. április 25. - Márk

Parázs vita a Parlamentben

Élénk vita alakult ki keddre virradó éjszaka a parlamentben arról, milyen módszerekkel lehet javítani a hátrányos helyzetű gyermekek esélyeit a közoktatásban; többen úgy vélték, fontos, hogy az oktatási intézmény vezetője napi szinten vegyen részt a tanít
2008. május 20. kedd 08:17 - Hírextra

Az esélyegyenlőség érvényesülésének közoktatásban történő előmozdítását szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitájában Tatai-Tóth András (MSZP) módosító indítványáról azt mondta: minden olyan településen, ahol nem kötelező önálló bölcsődét fenntartani, ott lehessen az óvodával közösen üzemeltetni a bölcsődét.

Közölte: fontos, hogy - a hátrányos helyzetű gyermekek arányától függően - el lehessen térni az iskolai körzetek meghatározásától. Hozzátette: a módosító javaslat azt is tartalmazza, hogy tanítói végzettséggel is lehessen a művészeti intézmények egyes területein oktatni.

Pósán László (Fidesz) szerint nem szerencsés, ha közoktatási intézmény élén álló vezetőnek nem kell kapcsolatban lennie a napi munkával, számára nem határoznak meg kötelező óraszámot. Közölte: a pályakezdő pedagógusok többletjuttatását korrigálnák úgy, hogy a többletfeladatot ellátó pedagógusok kapnák ezt a pénzt. A politikus szerint az eredeti változat bérfeszültséget okozna, s egy idő után ez növelné a pályaelhagyást.

Pósán László felhívta a figyelmet arra, hogy számos jogilag aggályos passzust tartalmaz a javaslat, amelyeknek az elhagyását indítványozzák.

Zsigó Róbert (Fidesz) úgy vélte, a kormány javaslataival - amelyeket adminisztratív eszköznek értékelt - nem lehet a hátrányos és a jobb helyzetben lévő gyerekek közötti különbségeket csökkenteni.
Tóth Tiborné (MSZP) arra emlékeztetett, hogy az Új Tudás Programját országszerte számos fórumon ismertették, megvitatták. Visszautasította azt az ellenzéki véleményt, hogy adminisztratív eszközöket tartalmazna a javaslat a hátrányos helyzet csökkentésére.

Révész Máriusz (Fidesz) a nevelési tanácsadóban való megjelenés esetében fontosnak tartotta, hogy a törvény tartalmazza: ezt szükség esetén kell megtenni.

A Fidesz politikusa kitért arra, hogy egy intézmény vezetője, ha kis óraszámban is, de tartson tanórát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását