2024. április 29. - Péter

Páva: A Fidesz nem herdál

Pécs városa a tervek szerint egy erre a célra létrehozott közalapítványon keresztül, közadakozásból vásárolja meg a Gugyi-gyűjteményt.
2009. augusztus 12. szerda 17:23 - HírExtra
A részletekről szólva a tájékoztatás azt írja, hogy a közadakozás már akkor eredményes lehet, ha minden felnőtt pécsi polgár 2800 forinttal támogatja ez azt ügyet. Mindezt azt jelentené, hogy Pécs világraszóló értékkel gazdagodna - emelte ki Páva Zsolt, aki arra is utalt, hogy előzetesen már egy pénzintézettel is tárgyaltak, amely hajlandó "átmeneti hitelt" adni Pécsnek, azaz megfinanszírozni a gyűjtemény megvásárlását addig, ameddig össze nem gyűjtik a megfelelő összeget.

Páva Zsolt arra reagálta fogalmazta meg állspontját, hogy szerdán Tóth Bertalan, az MSZP pécsi elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta: ahhoz képest, hogy nemrégiben még arról szóltak a hírek, nagy bajban van a pécsi költségvetés, olyan plusz költségekbe veri magát a város, "amit csak lottózásból lehetne fedezni".

Tóth Bertalan akkor kifejtette: mindezt arra alapozza, hogy Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere meg kívánja vásárolni a világhírű Gyugyi-gyűjteményt mintegy 350 millió forintért. A szocialista politikus a gyűjtemény ügyén túl a város pénzügyeinek készülő átvilágátását, s annak 50 milliós költségeit is szóvá tette.

A legfelháborítóbb az, hogy a közgyűlés jóváhagyása nélkül tervezik a Gyugyi-gyűjtemény megvásárlását - hangoztatta sajtótájékoztatóján a szocialisták városi elnöke. Gyugyi László Pittsburgh-ben élő magyar származású elektromérnök négy évtized alatt hozta létre egyedülálló Zsolnay-kollekcióját, melyet a nagyközönség együtt még sohasem láthatott. A gyűjtemény csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből ismerhető meg.

A hatszáz darabos gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay-manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szerepelt alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú, úgynevezett duplum példány, melyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban. Most a kereskedelmi értéke feléért, 1,3 millió euróért vehetné meg a pécsi önkormányzat a világ egyik legjelentősebb és legátfogóbb Zsolnay-magángyűjteményét, miután Gyugyi László a napokban kedvező ajánlatot tett Páva Zsolt fideszes polgármesterrel folytatott megbeszélésén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását