2024. április 20. - Tivadar

Magyar-montenegrói kapcsolatok

Kedden hivatalos látogatásra Magyarországra érkezik Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök, aki Budapesten Gyurcsány Ferenc kormányfővel országa euroatlanti integrációjáról és a gazdasági együttműködésről folytat megbeszéléseket.
2008. május 20. kedd 12:28 - Hírextra

Montenegró 2006. június 3-án kiáltotta ki függetlenségét. Magyarország 2006. június 12-én ismerte el a Szerbiától népszavazás útján különváló államot, s egy hónappal később Podgoricában megnyílt a "közös" osztrák és magyar nagykövetség.

Magyarország Montenegró egyik legfontosabb közép-európai gazdasági partnere. Az OTP, a Magyar Telekom és Hunguest Hotels révén az együttműködés kiemelkedő területei közé tartozik a bankszektor, a telekommunikáció, az idegenforgalom, valamint a bányászat. Összeállítás a két ország felsőszintű diplomáciai kapcsolatairól:

2006. augusztus 3-4. - Göncz Kinga külügyminiszter balkáni körútja során a frissen függetlenné vált Montenegró fővárosában, Podgoricában Miodrag Vlahovic külügyminiszterrel tárgyalt.

2007. október 5. - Göncz Kinga külügyminiszter Podgoricában megbeszélést folytatott a montenegrói külügyminiszterrel, Milan Rocennel a két ország közötti együttműködésről az idegenforgalom, a kultúra-oktatás és a mezőgazdaság területén. A látogatás alkalmával a szlovén nagykövetségen felavatták az új vízumközpontot, ahol Magyarország, Ausztria, Lengyelország és Szlovénia veheti át közösen a beutazási kérelmeket.

2007. október 16-17. - Sólyom László köztársasági elnök montenegrói hivatalos látogatásán Cetinjében megbeszélést folytatott Filip Vujanovic köztársasági elnökkel a két ország gazdasági kapcsolatairól, valamint Montenegró európai uniós integrációjáról. A magyar államfő Podgoricában felszólalt a Magyar-Montenegrói Üzleti Tanács ülésén, találkozott Ranko Krivokapiccsal, a montenegrói parlament elnökével és Zeljko Sturanovic miniszterelnökkel.

2008. február 26. - Nikola Gruevszki montenegrói miniszterelnök Budapesten Gyurcsány Ferenc kormányfővel folytatott megbeszélést a kétoldalú kapcsolatokról és Montenegró NATO-tagságáról. A látogatás alkalmával a felek egyetértési megállapodást írtak alá a nemzetközi fejlesztési együttműködésről.

2008. április 11. - Országa euroatlanti integrációjáról tárgyalt Budapesten a montenegrói külügyminiszter. Milan Rocent Göncz Kinga külügyminiszter fogadta. Montenegró euroatlanti integrációja mellett a tárgyalásokon szó volt a lehetséges magyar befektetésekről is. A két külügyminiszter tárcaközi megállapodást írt alá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását