2024. április 27. - Zita

Július végére helyreállítják a leégett tájházat

A kedden hajnalban leégett veszprémi tájházat július végére helyreállítja a tulajdonos városi önkormányzat; a tűz következtében mintegy 10 millió forint kár keletkezett - mondta Debreczenyi János, Veszprém polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékozta
2008. május 20. kedd 18:08 - Hírextra

Tájékoztatása szerint kedden reggel válságstábot hívott össze a városházán, intézkedtek a romok eltakarításáról és már megkezdődtek a helyreállítási munkálatok is.

A város képviselő-testülete a jövő heti ülésén dönt a helyreállítási költségek biztosításáról - tette hozzá a polgármester.

Elmondta, levélben köszönetet mondott már annak az ápolónőnek, aki a közeli megyei kórházban éjszakai ügyeletes volt, s a Bakonyi Házban felcsapó lángokat látva azonnal hívta a tűzoltókat. A tájházat eredeti állapotában állítják helyre; fa tetőszerkezettel és nádfedéssel. A polgármester utalt arra is, hogy az épület biztosítva volt.

Zentai Lajos alezredes, a veszprémi városi tűzoltóság parancsnokhelyettese elmondta: az előzetes vizsgálatok szerint a tüzet az elektromos vezeték műszaki meghibásodása okozta. Közlése szerint az éjféltájban keletkezett tűzhöz öt kocsival 22 tűzoltó vonult ki a riasztást után néhány perccel; az oltás gyors megkezdésével sikerült megmenteni a födémszerkezetet és így a házban lévő nagy értékű népművészeti alkotásokat, múzeumi tárgyakat.

A kora reggeli nagy esőzés azonban átáztatta a födémet, ezért alulról meg kellett erősíteni - tette hozzá az alezredes.

V. Fodor Zsuzsanna, a Veszprém Megyei Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, a tájház kezelője elmondta: náluk is válságstáb működik hajnal óta, s a házból a műtárgyakat, értékeket "mentik át" a megyei múzeum raktárába, ahol megkezdik a kisebb sérülések helyreállítását is.

Kiemelte: a veszprémi Bakonyi Ház a Dunántúl első szabadtéri néprajzi múzeuma, a veszprémiek közadakozásából építették 1935-ben. Az árkádos kisnemesi kúriát megjelenítő házban a bakonyi térség egykor jellegzetes szoba- és konyhai berendezését, az ott élők használati tárgyait láthatják az érdeklődők. A bakonyi házban sok kulturális hagyományőrző rendezvényt is tartottak - tette hozzá az igazgató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását