2024. május 14. - Bonifác

Fidesz: még az igazság pillanata előtt állunk

A görög válságról tárgyal az Európai Néppárt elnöksége Vilniusban, az ülésen Orbán Viktor is részt vesz.
2010. május 10. hétfő 14:45 - HírExtra
Szijjártó Péter közölte: az Európai Néppárt elnöksége Vilniusban ülésezik, a fő témát a görög válság, valamint az annak nyomán kialakult európai és világgazdasági helyzet adja.

Mint mondta, a tanulságok egyértelműen levonhatóak, hiszen a 2008-as válság után nem születtek meg azok a nemzetközi intézkedések, amelyekről ugyan nagyon sokat beszéltek, ám mégsem alakították át a nemzetközi pénzügyi rendszert. Amíg ez nem történik meg, addig újabb és újabb válságlökések rázzák meg a világgazdaságot - emelte ki a szóvivő.

Az is egy világos és egyértelmű tanulság - folytatta -, hogy az Európai Unió továbbra is képtelen arra, hogy valós képet kapjon a tagállamok költségvetési, államháztartási helyzetéről.
Így volt ez korábban Magyarország esetében és most Görögország esetében is - tette hozzá Szijjártó Péter, hangsúlyozva, hogy "Magyarország esetében az igazság pillanata előtt állunk még".

Az EU-tagállamok pénzügyminiszterei vasárnap éjjel állapodtak meg Brüsszelben arról a mentőmechanizmusról, amely megakadályozhatja, hogy a görög pénzügyi válság az euróövezet más országaira is átterjedjen. Az EU 500 milliárd eurós mentőcsomagot fogadott el az euró védelmében.

Az elfogadott pénzügyi csomaggal kapcsolatban a Fidesz szóvivője rámutatott: a részleteket még nem ismerni, de az látszik, hogy ez csak egy átmeneti nyugtató tud lenni, és nem "a végleges gyógyulást eredményező orvosság". Utóbbi ugyanis a nemzetközi pénzügyi rendszer teljes újraszabályozása és átalakítása lenne.

Amíg ez nem történik meg, addig a közép-európai devizák is ki vannak szolgáltatva az újabb válságlökéseknek - mondta Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta: a leendő kormánynak ezen körülmények között kell a lehető legnagyobb mértékű biztonságot és kiszámíthatóságot garantálnia a magyar családok számára. Az is fontos feladat, hogy a devizahitellel rendelkező családokat sikerüljön megvédeni. Ezzel kapcsolatban a részletekről még nagyon sok egyeztetést kell lefolytatni - zárta a szóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását