2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Országgyűlés: áfamentesség az OKJ-ben

Az OKJ-s képzésekben oktatók áfamentességéről és informatikai kérdésekről esett szó hétfőn az Országgyűlésben a kérdések között.
2008. május 19. hétfő 20:58 - Hírextra
Juhászné Lévai Katalin (MSZP) elmondta, hogy az akkreditált felnőttképző intézményekben az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerinti vagy programakkreditált képzésekben oktatók úgy vélik, nem egyértelmű a szabályozás, hogy áfás, vagy áfamentes az általuk nyújtott oktatási szolgáltatás.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában közölte: az általános forgalmi adóról szóló törvény értelmében a közoktatás, a felsőoktatás, a felnőttképzés adómentes tevékenység, a felnőttképzés pedig akkor, ha OKJ-s, vagy ha akkreditált képzésről van szó. Hozzátette: a vállalkozóként végzett OKJ-s, illetve akkreditált képzés is adómentes szolgáltatás.

Nyitrai Zsolt (Fidesz) szerint a világban zajló folyamatokkal, vagyis az informatika, a hírközlés és a távközlés konvergenciájával homlokegyenest szembe megy, hogy az informatikát a hírközléstől leválasztva a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) hatáskörébe utalták.

Baja Ferenc, a MeH államtitkára, a közigazgatási informatikáért felelős kormánybiztos azt mondta, az új kormányszerkezet az informatika kormányzati irányításában nem szétválasztást, hanem további egységesülést jelent. Megjegyezte: a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterrel folyamatos együttműködésre törekszik.

Pettkó András (MDF) azt tudakolta, mikortól lesznek akadálymentesek a nyilvános weboldalak. Emlékeztetett rá, hogy az uniós tagállamok a 2006-os rigai nyilatkozatban vállalták: 2010-ig az állami és kormányzati weboldalak akadálymentesek lesznek.

Baja Ferenc elmondta: Magyarország túlnyomó részben képes lesz határidőre teljesíteni a rigai nyilatkozatot. A központi kormányzati honlapok közül hat már teljesítette a követelményeket - jegyezte meg.

Vígh Ilona (Fidesz) azt mondta: a kormány a 2007-es költségvetéssel ítéletet hozott az 1.500 fő alatti településekről, ennek következtében a súlyos gazdasági kényszer miatt mondtak le iskoláikról az önkormányzatok. A társulások és a megszerezhető pótlólagos források arra ösztönzik a forráshiányos településeket, hogy a tagintézményeket is felszámolják - vélekedett. A fideszes képviselő hangsúlyozta: a kormány alkotmányos feladata, hogy biztosítsa a kistelepüléseken élők esélyegyenlőségét és ennek ellentmond az aprófalvak iskoláinak felszámolása.

Gyenesei István önkormányzati miniszter válaszában azt mondta, 2008-ban az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok (önhiki) támogatásának feltételei alapvetően megegyeznek a korábbiakkal, a szabályozás kisebb módosításokat tartalmaz. A tárcavezető szerint a társulás nem azt jelenti, hogy a kistelepülések lakosai ellátás nélkül maradnak, hanem azt, hogy az önkormányzatok közösen tartják fent iskoláikat. A kormány számára fontos, hogy ezek a tanulók is érdemi tudáshoz jussanak - jelentette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását