2024. április 19. - Emma

A természet védelméről konferenciázik az ENSZ

Több mint 190 ország - közük Magyarország - csaknem 6000 képviselője vesz részt azon a kéthetes ENSZ-konferencián, amely hétfőn kezdődött Bonnban a természeti környezet, az állat- és a növényvilág védelméről.
2008. május 19. hétfő 20:51 - Hírextra
Szakértők szerint a nemzetközi találkozó megrendezésének szükségessége még soha nem volt olyan égető, mint most, hiszen a klímaváltozás, valamint az emberiség okozta környezetszennyezés felmérhetetlen károkat okoz a természet sokszínűségének, az állat- és növényvilág gazdagságának. Mindennek megakadályozás érdekében pedig olyan stratégiák kidolgozására van szükség, ami egyebek között a mostani konferencia elsődleges feladata. Különös tekintettel arra, hogy az idézett szakértők szerint a természeti környezet lerombolása az emberi élet jövője szempontjából is megsemmisítő következményekkel jár.

Az ENSZ 1992-ben Rio de Janeiróban nemzetközi konvenciót fogadott el a természet sokszínűségének megőrzésére, az abban foglaltakat azonban az országok - különösen az elmúlt években - az erdők kiirtásával, a növényvilág megsemmisítésével, valamint - ettől elválaszthatatlanul - az állatok elpusztításával fokozatosan rúgták fel.

A házigazda Németország környezetvédelmi minisztere, Sigmar Gabriel beszédében úgy értékelte, hogy a világ veszélyes fordulóponthoz érkezett. A miniszter szerint haladéktalanul véget kell vetni a növény- és állatfajok gyors ütemű megszűnésének, az erdők elpusztításának, ellenkező esetben az emberiség önmagát pusztítja el. "Nem csupán a természet konzerválásáról van szó, hanem arról, hogy képesek vagyunk-e életünket irányítani" - hangoztatta a miniszter, aki valamennyi országot az 1992-ben elfogadott konvencióhoz való csatlakozásra szólított fel. Gabriel név szerint nem említett egyetlen országot sem, de köztudomású, hogy a vezető ipari államok közül egyedül az Egyesült Államok nem csatlakozott a szerződéshez.

A konferencia megnyitásával párhuzamosan környezetvédelmi szervezetek tüntettek a természet védelméért, s felhívták a figyelmet az állat- és növényvilágot fenyegető legnagyobb veszélyekre.

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a természet sokszínűsége csak akkor tartható fenn, ha elsősorban az ipari országok elegendő pénzt biztosítanak elsősorban az erdők védelmére. Mindezzel összefüggésben a Természetvédelmi Világalap (WWF) arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években átlagosan 13 millió hektár erdőterület semmisült meg. A WWF felhívása szerint a nemzetek közösségének kötelezettséget kellene vállalniuk arra, hogy a globális erdőterület nagysága, illetve minősége 2050-re ismét eléri a 2000-es esztendő szintjét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását