2024. május 10. - Ármin, Pálma

KDNP: az árakhoz kell alakítani a nyugdíjat

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt kívánja elérni, hogy a kormány a fogyasztói árnövekedésnek megfelelően korrigálja a nyugdíjakat; ezt a párt országgyűlési határozati javaslatban kívánja rögzíteni - mondta Semjén Zsolt pártelnök a Harrach Péter ale
2008. június 11. szerda 13:56 - Hírextra
A kormány szociális érzéketlenségét, alkalmatlanságát nem lehet a nyugdíjasokkal megfizettetni, ezért nyújtjuk be a határozati javaslatot az Országgyűlésnek. Ennek lényege: az Országgyűlés kötelezze a kormányt, hogy adja vissza a nyugdíjasoknak, amit elvett tőlük - jelentette ki Semjén Zsolt.

A KDNP azt kívánja elérni, hogy a nyugdíjak 2007. évi reálérték-csökkenését a kormány egyösszegű kifizetéssel ismerje el, és ennek egytizenketted részével korrigálja a 2008. január 1-jei hatályos nyugdíjak összegét. Semjén Zsolt Harrach Péterrel közösen önálló képviselői indítványként nyújtotta be a nyugdíjak korrigálását tartalmazó határozati javaslatot, amit ősszel szavazhat meg a Ház.

A kereszténydemokraták elnök-frakcióvezetőjének elmondása szerint azért most, a költségvetés tervezésének időszakában nyújtották be a határozati javaslatot, hogy a kormány a jövő évi költségvetés tervezésekor már a korrigált nyugdíjak összegével számolhasson.

Semjén Zsolt kiemelte: a kormány is elismeri, hogy tavaly a nyugdíjak reálértéke 3,8 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy "a kormány tavaly minden nyugdíjastól 30 ezer forintot vett el". Felhívta a figyelmet arra, hogy a legfrissebb adatok szerint a májusi infláció a vártnál magasabb, ami szintén indokolja a nyugdíjak rendezését.

Harrach Péter elmondta: tavaly olyan történt meg a nyugdíjakkal, amire Magyarországon 12 éve nem volt példa, hiszen "utoljára Horn Gyula miniszterelnöksége alatt csökkent a nyugdíjak reálértéke".

Mint mondta, a rendszerváltás első ciklusában 8 százalékos csökkenést szenvedtek el a nyugdíjak, míg a második ciklusban ez a tendencia felerősödött, hiszen a Horn-kormány négy éve alatt a nyugdíjak reálérték-csökkenése 12 százalékos volt. Harrach Péter közölte: a rendszerváltás óta az első olyan ciklus az Orbán-kormány idején volt, amikor minden évben emelkedett a nyugdíjak reálértéke, összesen 22 százalékkal. Hozzátette: az ez utáni években öt év alatt 19,5 százalékos emelés következett.

Harrach Péter kitért arra, hogy idén megváltoztak a nyugdíj-megállapítás szabályai, így sokan emiatt is rosszul járnak. Szólt arról, hogy szigorodtak a nyugdíj melletti munkavállalás szabályai is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását