2024. május 4. - Mónika, Flórián

Grammy-díj a brácsaművésznek

Grammy-díjjal tünették ki Jurij Basmet orosz brácsaművészt és az általa vezetett Moszkvai szólisták együttest a kis együttes legjobb előadása kategóriában.
2008. február 11. hétfő 17:43 - Hírextra

A tekintélyes díjjal elismert lemezen (Onyx kiadó) Basmet és együttese Sztravinszkij Apolló című balettzenéjét és egy versenyművét, valamint Prokofjev egy szvitjét adja elő. Basmetet már öt alkalommal jelölték Grammyre, de eddig egyszer sem nyerte el a kitüntetést.

A brácsaművész 1953-ban született Rosztovban, s a moszkvai konzervatóriumban tanult, ahol ezt követően minden idők legfiatalabb tanára lett. Első nemzetközi díját 1976-ban nyerte Münchenben. Rendkívüli tehetsége számos zeneszerzőt indított arra, hogy kifejezetten neki írjon, így Alfred Schnittkét, a Szofija Gubajdulinát és grúz Gija Kancselit. Hosszú évek óta a világ legkiválóbb szólistáival, zenekaraival és karmestereivel lép fel, és a kritika egyhangúlag lelkesen fogadja minden előadását.

1992-ben hozta létre a Moszkvai szólisták együttest, amelybe a moszkvai konzervatórium tanárai jelölik legkiválóbb tanítványaikat. Az együttes számos világvárosban szerepelt már hatalmas sikerrel.
Grammyre jelölték a klasszikus mű legkiválóbb vokális előadása kategóriában Anna Netrebkót, az Ausztriában élő orosz sztárszopránt, ő azonban ezúttal nem nyerte el a díjat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását