2024. április 26. - Ervin

Hoffenheimi csoda "kis" magyar közreműködéssel

Történelmet írt a német labdarúgásban egy kis, alig 6000 lakosú baden-württembergi település, Hoffenheim azzal, hogy a Fürth ellen aratott győzelemmel "falusi" csapata a másodosztályból feljutott a Bundesliga első osztályába, s a következő szezontól már a
2008. május 19. hétfő 15:57 - Hírextra
A csoda mégis csak azoknak volt igazi meglepetés, akik nem ismerték az előzményeket. Azt, hogy a kis falu csapatának megálmodója, létrehozója és szponzora Németország nyolcadik leggazdagabb embere, Dietmar Hopp, a SAP nemzetközi hírű szoftvergyártó cég társalapítója, akinek magánvagyonát 6,5 milliárd euróra becsülik. S azt, hogy Hopp - aki annak idején maga is aktív labdarúgó volt - Ralf Rangnick edzővel az élen olyan szakmai stábot hozott össze, amely szakértők szerint előrevetítette a sikert. Konkrétan azt, hogy a TSG 1899 Hoffenheim két év alatt a harmadosztályból előbb a másodosztályba, onnan pedig egy év "gyorsmenetelés" után rögtön az első osztályba jutott fel. Rendkívüli odafigyeléssel, profi menedzseléssel és marketingmunkával, a szakmaiság mellett a német válogatottnál jártas pszichológusi stábbal és egy fantasztikusan lelkes közönséggel.

Továbbá - nem utolsósorban - egy kiváló játékoskerettel, amelynek egy szenegáli, egy nigériai, egy osztrák és egy bosnyák válogatott mellett "törzstagja" - immár 2006 óta - Lőw Zsolt is. A 29 éves magyar válogatott labdarúgó - aki Hoffenheimben is a balhátvéd posztján szerepel - az MTI-nek hétfőn kijelentette: hatodik éve játszik a Bundesligában, s rendkívül büszke arra, hogy három év cottbusi, s egy év rostocki szereplés után két évvel ezelőtt a baden-württembergi falucska csapatát választotta. Az eredmények őt igazolták - hangsúlyozta Lőw, emlékeztetve, hogy annak idején Magyarországról is sokan igyekeztek lebeszélni az alsóbb osztályba történő átigazolásról. Egyben pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik megértették, segítették és bátorították őt. A kiváló labdarúgó hangsúlyozta, hogy kezdettől fogva bízott a sikerben, az edzőben és abban az útban, amely egyedülállónak számít a Bundesliga történetében.

Lőw Zsolt egyáltalán nem félti csapatát a Bundesliga legfelsőbb osztályától. Szavai szerint a Hoffenheim mindig is "játszó csapat" volt, amely az attraktív, játékos labdarúgással tűnt ki. S a Bundesliga első osztályában "díjazzák" az ilyen jellegű játékot - fogalmazott a válogatott hátvéd, aki bízik abban, hogy a csapatnak sikerül megvetnie a lábát az első osztályban. A feltételek minden szempontból adottak ehhez - jelentette ki a magyar labdarúgó, akit 2009. július 30-ig szóló szerződés köt az együtteshez.

A klub legközelebbi feladatai között ugyanakkor az új stadion megépítését említette, hiszen a jelenlegi, 6800 fő befogadására alkalmas stadiont igencsak kinőtték. Mi sem jelzi ezt jobban annál, hogy a Fürth elleni zárófordulóra 50 ezer jegyet tudtak volna eladni, így viszont a mérkőzést a stadionban csak 6800-an, egy távolabbi csarnokban pedig - kivetítőn - még további 9 ezren tudták megtekinteni. Dietmar Hopp tulajdonos már hozzá is kezdett az új, több mint 30 ezer fő befogadására képes stadion tervezéséhez, illetve felépíttetéséhez - jelentette ki az MTI-nek Lőw Zsolt, aki az ünneplés után a magyar válogatott küszöbön álló mérkőzéseire hétfőn indult haza Budapestre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását