2024. május 3. - Tímea, Irma

Kajak-kenu Vk: csütörtökön rajt

Harmincnégy ország közel nyolcszáz sportolója nevezett a csütörtökön kezdődő és szombatig tartó szegedi kajak-kenu Mol Világkupára, amely a hazai válogatott számára egyben olimpiai válogató is lesz.
2008. június 4. szerda 17:58 - Hírextra
"Szeretnék pár hónappal idősebb lenni" - mondta az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Baráth Etele, a honi szövetség elnöke arra utalva, hogy az ötkarikás felkészülés nem nélkülözi a feszültségeket. "Bármi is történt azonban az elmúlt hetekben, nagyon fontos szempont, hogy tetszik, nem teszik, minden a pályán dől el."

A sportvezető külön kitért Kovács Katalin ügyére. Az MTK 23-szoros világbajnok, olimpiai aranyérmes klasszisa két hete, a milánói Eb után elhagyta edzőjét, Fábiánné Rozsnyói Katalint, valamint a szolnoki csoportot, s Szegeden, Sári Nándor irányításával folytatta a munkát. Kovács Janics Natasával (Démász-Szeged), Kozák Danutával és Szabó Gabriellával (mindkettő KSI) szeretne négyesben kijutni az olimpiára, ezt sérelmezte az MTK, amely fegyelmit adott a sportolónak, emellett egyes sajtóinformációk szerint a versenyzői joga időleges megvonására is készült.

"Természetesen a klubokkal szemben is vannak kötelezettségek, de a szövetségi kapitánynak egyetlen feladata van: azok kerüljenek a válogatottba, akik a lehető legjobbak, akik a nemzet érdekeit a legeredményesebben tudják képviselni. A versenyzők valóban az egyesületekben, a szakosztályokban készülnek, ebből a szempontból teljesen átérzem az MTK helyzetét, és jogos sérelem érte a klubot, amely Kovács vezetésével minél több saját kajakost szeretne a női négyesben látni, de a szövetség ad ki és vonhat vissza versenyzői engedélyeket, így a híradásokkal ellentétben Kovács esetében erről szó sincs. Ha lesz is, majd csak az olimpia után. És most ezt az ügyet le is zárnám, szóljon minden a Világkupáról!" - fogalmazott Baráth.

A Vk igen fontos állomás a magyar válogatott számára, hiszen ez lesz az első olimpiai válogató. Az ötkarikás számok vb-címvédőinek egyszerű a feladata: ha Vajda Attila (C-1 1000 m), Kovács Katalin (K-1 500 m) és a Kozmann György, Kolonics György duó (C-2 500 m) az első kettőben végez úgy, hogy saját nemzetbeli riválisa nem előzi meg, akkor már pekingi induló. A többi olimpiai számban ez az első forduló, a második válogatót a június végi ob jelenti majd.

A viadalt egyébként azért rendezik csütörtöktől szombatig és nem péntektől vasárnapig, mert a hét utolsó napján már a hajóké lesz a főszerep: az ötkarikás szervezők Szegedről vállalták a kajakok és kenuk ingyenes szállítását Pekingbe. A magyar csapat ugyanakkor nem él ezzel a lehetőséggel, a hazaiak eszközeit - hogy minél tovább készülhessenek a megszokott körülmények között - augusztusban, egy teherszállító különgép viszi majd Kínába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását