2024. május 4. - Mónika, Flórián

Egy döntés, két értelmezés

Szájer József szerint a kordonbontás ügyében hozott bírósági döntés a Fidesz igazát támasztja alá, Bárándy Gergely kormánypárti képviselő viszont úgy véli: az eset kapcsán éppen hogy a legnagyobb ellenzéki párt képviselőinek kellene magukba szállniuk.
2008. május 19. hétfő 07:26 - Hírextra

Szájer a kordonbontás helyszínén, a Kossuth téren, Bárándy pár száz méterre onnan a képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatót majdnem egy időben, vasárnap délelőtt.

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő, aki Orbán Viktorral és további 78 párttársával együtt maga is részt vett 2007. február 2-én a Parlament előtti rendőrségi kordonok elbontásában, a szabálysértési eljárást megszüntető bírósági döntésről szólva vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz igazát támasztja alá, és elégtételt ad minden szabadságszerető polgárnak.

Szájer József szerint a Fidesz képviselői fellépésükkel egy alkotmányellenes, az emberek szabadságjogait durván korlátozó helyzetet számoltak fel, és helyreállították a törvényes rendet a Kossuth téren.

A kordonbontás egyik legfontosabb eredménye a demokrácia győzelme - hangoztatta a fideszes politikus.

Szájer József szerint a hatalom a korábbi szocialista rendszerhez hasonlóan akarta korlátozni az embereket véleményük kinyilvánításában, és félelmében olyan eszközökhöz folyamodott, amelyeket demokratikus elődei nem alkalmaztak.

"Ezért is volt fontos a mi fellépésünk" - jelentette ki a fideszes politikus.
Szájer József kiemelte azt is, hogy a történtek után nem kértek különleges elbánást a hatóságoktól, lemondtak mentelmi jogukról, és feladták magukat.

Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő szerint ugyanakkor erkölcsileg kifogásolható, hogy egyes fideszes képviselők a kordonbontásról szóló bírósági végzésből azt a következtetést vonják le, hogy helyesen cselekedtek.

Bárándy Gergely azt javasolta a fideszes politikusoknak, hogy fogadják meg a köztársasági elnök intelmét, mely szerint jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni. Továbbá, olvassák el újra a végzés szövegét, amely tartalmazza, hogy tőlük, tisztségüknél fogva elvárható lenne a szabályok mindenkori, fokozott tiszteletben tartása, illetve hogy a kordonbontók a társadalom részéről irányukban támasztott fokozott követelményekkel ellentétes, a köznyugalmat megzavaró magatartást tanúsítottak, amely durván sérti a társadalmi együttélési normákat.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabályok betartása a képviselői esküben is benne van.

Hozzátette: a végzésben szerepel az is, hogy a rendőrség jogszerűen állította fel a kordont, a fideszes képviselők magatartását pedig garázdaságnak minősíti.

Bárándy Gergely úgy fogalmazott, hogy a fideszes képviselőknek magukba kellene szállniuk.
Kitért arra is: a bíróság felelőségre vonást kizáró ok miatt szüntette meg az eljárást, mert úgy ítélte meg, hogy a fideszes képviselők tette a társalomra csekély fokban veszélyes. Ahhoz hasonlította a helyzetet, mint amikor valaki lop, de kóros elmeállapot vagy 14 év alatt életkor miatt nem lehet megbüntetni.

Bárándy Gergely szerint a fideszes képviselők értékítélete két rossz üzenetet is hordoz: egyrészt azt, hogy ha nem tetszik egy hatósági döntés, akkor fel lehet lépni ellene, másrészt pedig azt a felsőbb rendű arroganciát, mely szerint van amit a közembernek nem lehet, de a politikusoknak igen.
A Pesti Központi Kerületi Bíróság április 26-án tárgyaláson kívül meghozott, és a napokban nyilvánosságra került jogerős végzése szerint a Kossuth téri kordont tavaly elbontó fideszes képviselők cselekedete "oly csekély fokban veszélyes a társadalomra", hogy emiatt nem szükséges büntetés kiszabása, ezért megszüntették a képviselőkkel szembe garázdaság és rendzavarás miatt indult szabálysértési eljárást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását