2024. május 3. - Tímea, Irma

Egészségügyi törvény - Egymásra mutogatás

A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezésével egy időben számoljon el a pénztárak alapításához kapcsolódó kiadásokkal. Az MSZP szerint a törvény visszavonása inkább a Fidesz kudarca, his
2008. május 19. hétfő 19:25 - Hírextra
A törvényt hatályon kívül helyező előterjesztés általános vitája előtt Mikola István (Fidesz) és Kökény Mihály (MSZP) külön-külön ismertette pártja álláspontját hétfőn a Parlamentben újságírók előtt.
Mikola István, az Egészségügyi Bizottság alelnöke közölte: kérik, sőt követelik a kormánytól, hogy szakmailag is zárja le az "úgynevezett" egészségügyi reformot, illetve az egészségbiztosítási pénztárakra vonatkozó részt. A Fidesz ezen kívül pénzügyi elszámolást is vár, mert a párt szerint több százmillió forintot költöttek el az új rendszer előkészítésére, beleértve a pénztáralapítást, azok vezetőinek fizetését, a reklámkampányokat.

Morális, erkölcsi mérleget is készítenie kell a kabinetnek, mivel a pénztártörvény életbe lépését megelőzően nagyszabású struktúra- és finanszírozási átalakítás is történt az ágazatban, amelynek komoly következményei lettek - jelentette ki Mikola István, aki szerint meg kell vonni másfél év ámokfutásának a mérlegét.

Kérdésre válaszolva Mikola István közölte: még nem kaptak választ a miniszterelnöknek írt, az elszámolásra vonatkozó levelükre. Kökény Mihály szocialista szakpolitikus, az Egészségügyi Bizottság elnöke szintén újságírók előtt arról beszélt, hogy a törvény hatályon kívül helyezése kudarc, és ebben a Fidesznek is nagy a felelőssége, hiszen egyetlen konstruktív javaslata sem volt a törvényalkotási szakaszban, és "félrevezető nyilatkozataival elbizonytalanította a befektetőket, a szakmai szervezeteket", és hazugságkampányt folytattak.

Valódi biztosítót szeretnénk létrehozni a jövőben - mondta Kökény Mihály, az elszámolást említve pedig úgy fogalmazott: a pénztáralapítás költségei a törvényt hatályon kívül helyező jogszabály elfogadása esetében visszakerülnek az államkasszába, az egyéb kiadások pedig nem érik el a 10 millió forintot.

Mindenkinek komolyan mérlegelnie kell saját felelősségét, nem pedig ujjal mutogatni, továbbá a jövőben szót kell érteni az egészségügy átalakításának kérdéseiben - fogalmazott az egészségügyi bizottság elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását