2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Dalai láma: Kína megérdemli az olimpiát

Kína megérdemli az olimpiát - jelentette ki egy vasárnapi interjúban a Németországban tartózkodó dalai láma. Azonban a tibeti vezető úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetben semmiképp sem fogadna el egy esetleges meghívót a nyári játékokra.
2008. május 19. hétfő 07:33 - Hírextra

Tibet szellemi és egyben vallási vezetője ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a világon Kína rendelkezik a legnagyobb lakossággal és a világ egyik "legidősebb" nemzete, ezért megilleti őt a játékok rendezésének joga. "Több mint 1 milliárd kínai állampolgár büszke az olimpiára, s ezt a büszkeséget tiszteletben kell tartanunk" - hangoztatta a 73 éves dalai láma, leszögezve: a tibeti konfliktus, a tibetiek szenvedései ellenére ez a határozott véleménye. A sportolóknak és a játékok látogatóinak pedig azt üzente, hogy élvezzék az olimpiát.

A tibeti vezető úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetben semmiképp sem fogadna el egy esetleges meghívót a nyári játékokra. Ha a tibeti helyzet "drasztikusan" megváltozna, s a kínai kormány komolyan törekedne a konfliktus közös megoldására, "akkor talán...". "Akkor örülnék egy hivatalos meghívásnak" - jelentette ki.

A 14. dalai láma elmondta, hogy mélységes szomorúsággal tölti el a kínai földrengés. Hangsúlyozta, a szenvedők "ugyanolyan emberek, mint mi." "S szenvednek, mint mi" - tette hozzá, emlékeztetve, hogy felhívására a tibetiek közösen imádkoztak az áldozatokért.

Tibet vezetője elismerte, hogy az elmúlt évtizedekben egyetlen országot sem keresett fel olyan gyakran, mint Németországot. Mindezt elsősorban azzal magyarázta, hogy a németek nagy többsége rendkívüli rokonszenvet tanúsít Tibet sorsa iránt. Kijelentette továbbá: "A második világháború után Németország romokban hevert. Ott volt ugyan a Marshall-terv, a németek mégis elsősorban saját erőfeszítéseiknek köszönhetően álltak talpra. S természetemből fakadóan, ha csak két kis rovar is küzd egymás ellen, a szívem mindig a vesztesért dobog. Talán ez az oka annak, hogy Németország érzelmileg mindig is olyan közel állt hozzám."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását