2024. április 29. - Péter

Bíróság előtt a "dél-amerikai szegedi paprika"

A fellebbezések ismertetésével elkezdődött a másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróságon a szegedi fűszerpaprikaügy tárgyalása hétfőn délelőtt. Csordás Gabriella ügyész megalapozatlanság miatt az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését, és új eljárás l
2008. május 19. hétfő 12:19 - Hírextra
A Szegedi Városi Bíróság tavaly szeptemberi nem jogerős ítéletében a fogyasztók folytatólagos megtévesztésének vétségében mondta ki bűnösnek a cég vezérigazgatóját, Bartos Andrást, valamint üzletágvezetőjét Huszka Tibort, s ezért 700 ezer, illetve 240 ezer forint pénzbírsággal sújtotta őket. A bíróság a harmadrendű vádlottat, a cég gyártásvezetőjét fölmentette, tekintettel arra, hogy a termékek csomagolásával kapcsolatban érdemi szerepe nem volt.

A Szegedi Paprika Zrt.-t, mint jogi személyt tízmillió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte a bíróság, figyelemmel a szándékosan elkövetett bűncselekmény következtében a cégnél keletkezett vagyoni előnyre.

A folytatólagosan elkövetett, ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés vádpontjában a bíróság fölmentette a vádlottakat. A vádhatóságnak a fellebbezésben ismertetett véleménye szerint a Szegedi Városi Bíróság nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy ártalmas közfogyasztási cikk volt-e az a 20 ezer kilogrammnyi fűszerpaprika-őrlemény, melyet az ausztriai székhelyű Kotányi Kft. képviselője 2004-ben azért küldött vissza a Szegedi Paprika Zrt.-nek, mert annak aflatoxintartalma állításuk szerint meghaladta a határértéket.

A védők a folytatólagosan elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés vádpontjában az elsőfokú bíróság felmentő ítéletének helybenhagyását, a folytatólagosan elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétségének vádpontjában pedig védenceik felmentését kérték. A védők szerint a Szegedi Paprika feliratot a cég már sok éve mint "színes ábrás védjegyet", nem pedig mint földrajzi árujelzőt használta.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint az élelmiszeripari cég vezetői azzal követek el bűncselekményt, hogy a fűszerpaprika-őrleményen annak ellenére tüntették föl a szegedi földrajzi árujelzést, hogy annak alapanyaga a termékleírással ellentétben Dél-Amerikából származó import paprikát is tartalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását