2024. április 25. - Márk

55 millió éves papagájmaradványok

Papagájok már 55 millió évvel ezelőtt is éltek nem csupán a déli tájakon, hanem Észak-Európában is - állítják tudósok a Paleontology című szakfolyóirat legújabb számában megjelent cikkükben. A kutatók abból indulnak ki, hogy leleteik, amelyeket egy dániai
2008. május 16. péntek 19:12 - Hírextra

Az újonnan felfedezett faj hivatalos neve Mopsitta tanta, de a kutatók a Monty Python csoport közismert papagájjelenetére utalva - amelyben egy "kék norvég" szerepelt - "kék dánnak" becézik.

A kutatás vezetője, David Waterhouse, akinek munkáját a dublini egyetem támogatta, elmondta: a déli féltekén talált legrégebbi papagájkövület 15 millió éves. A mostani lelet tehát arra utal, hogy a papagájok az északi féltekén fejlődtek ki, mielőtt elterjedtek volna dél és a trópusi vidékek felé.
A lelet valójában egy szárnycsont. Waterhouse szerint a madár akkora lehetett, mint egy varjú, és emlékeztethetett egy ma is élő kakadufajra.

A kutató úgy vélekedett, hogy abban az időben, amikor a mopsitta élt, Észak-Európa klímája még melegebb volt, és a mai Németország, Dél-Anglia és Dánia nagy részét trópusi lagúna borította be. "Ez úgy tízmillió évvel a dinoszauruszok kipusztulása után lehetett, és akkoriban sok furcsa dolog történt a Föld állatvilágában" - mondta a tudós.

A kutatásban Waterhouse mellett részt vett egy ír, egy dán és egy orosz kutató is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását