2024. május 2. - Zsigmond

Lisztérzékenyek világnapja

A lisztérzékenyek világnapja alkalmából a hétvégén számos programot szervez országszerte a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete. Az Európai Coeliakiás Egyesületek Szövetsége 2006 óta évente rendezi meg a világnapot, hogy Európa-szerte
2008. május 16. péntek 19:08 - Hírextra

A világnap alkalmából Budapesten a Csepel és a Duna Plázában várják szombaton az érdeklődőket. Az utóbbi helyszínen lesz gluténmentes termékekből kóstoló, táplálkozási tanácsadás és fellép a Szuterén együttes. A rendezvények időpontjai és a helyszínek megtalálhatók a www.liszterzekeny.hu című honlapon.

"Felmérésekből tudjuk, hogy Magyarországon a lisztérzékenység, vagy más néven cöliákia (coeliakia) minden nyolcvanadik, századik embert érint" - fogalmazott a pénteki sajtótájékoztatón Korponay-Szabó Ilma, gasztroenterológus.

A glutén - amely a gabonafélékben (búza, árpa, rozs, tönköly) található fehérjék összefoglaló neve - a genetikailag prediszponált emberek szervezetébe bejutva immunreakciót vált ki, amely károsítja a vékonybél nyálkahártyát, és rendkívül változatos tüneteket okoz. A cöliákia diagnosztizálása - ismeretlensége mellett - azért sem könnyű, mert a betegségnek nincsenek jellemző tünetei. A szakorvosok a diagnózist vérvizsgálati tesztekkel és vékonybél-biopsziával támasztják alá.
A sajtótájékoztatón részt vett Fullajtár Andrea színművésznő is, aki elárulta: hároméves korában derült ki, hogy lisztérzékeny. Korábban többször félrediagnosztizálták: tejérzékenységre gyanakodtak, kivették az orrmanduláját, még a köldökét is ki akarták vágni. Mire kiderült, hogy lisztérzékeny teljesen legyengült. Később étkeztetése okozott gondot, hiszen abban az időben nem volt egyszerű megoldani a gluténmentes ételek előállítását. Ma ez már nem okoz nagy gondot, de betegsége meghatározza mindennapjait.

"Ha a színpadon olyan jelent van, amiben szendvicset kell ennem, akkor azt úgy oldom meg, hogy leeszem a tetején található finomságokat. Ha a rendező liszttel akarja beszórni a színpadot, akkor viszont figyelmeztetnem kell, hogy azt ne tegye" - mesélte a színművésznő.
A lisztérzékeny emberek csupán tíz százalékát diagnosztizálják gyermekkorban, ami azt jelenti, hogy a betegek kilencven százaléka felnő úgy, hogy nem derül ki a lisztérzékenysége - mondta Korponay-Szabó Ilma.

Ha a betegséget nem ismerik fel szövődmények és társult betegségek alakulhatnak ki, mint a csontritkulás, cukorbetegség, vérszegénység, vese- és immunrendszeri betegség, de daganatokra is hajlamosít.

A lisztérzékenység nem gyógyítható, de gluténmentes diétával tünetmentessé tehető. Ez abból áll, hogy el kell kerülni a búzából, árpából és rozsból készült ételeket, a kenyérféléket, péksüteményeket, süteményeket, pizzát és azokat az élelmiszereket, amelyek glutént tartalmaznak. Ide tartozhatnak egyes tejtermékek vagy készételek is, amelyek adalékanyaga tartalmazhat glutént. A lisztérzékenység egyetlen gyógymódja a diéta betartása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását