2024. április 29. - Péter

Szombaton nyílik a Biennálé

Csaknem százhúsz művész másfélszáz festményét tekintheti meg a közönség a XII. Táblaképfestészeti Biennálén, amely szombaton nyílik a szegedi Reök-palotában.
2008. május 15. csütörtök 12:31 - Hírextra

A szegedi nyári fesztivál egyik legrégibb képzőművészeti rendezvényét kétévente a nyári tárlattal váltakozva szervezik meg, ám az idei esztendő az első, amikor a kiállításnak az ország egyik legszebb szecessziós épülete, a Reök-palota ad otthont - mondta Herczeg Tamás, az intézmény igazgatója az MTI-nek csütörtökön.

Hozzátette: talán az új helyszínnek köszönhetően a korábbi éveknél nagyobb volt a művészek érdeklődése, akik mintegy négyszáz képet adtak be a három gyűjtőhelyen: Szeged mellett a fővárosban és Kecskeméten. A fölkínált alkotások közül a rangos zsűri szigorú lektorálást követően választotta ki a bemutatandó festményeket.

A július 13-ig tartó tárlaton izgalmas és nagyon érdekes anyagot láthat a közönség. A kiállítás ugyan nem nyújthatja a festészet mai állásának hiteles összképét, de keresztmetszetet adhat a hazai piktúráról. A frissen - zömében az utóbbi egy évben - készült képek többségén a nyugtalan keresés, máshol épp ellenkezőleg, a rend harmóniájának és fékező fegyelmének megtalálása a cél - fogalmazott Nátyi Róbert, a tárlat kurátora.

Újdonságként az idei évtől kezdődően Szeged egy-egy testvérvárosának alkotóit is meginvitálták a biennáléra. A kísérőrendezvényen öt temesvári művész összesen tíz alkotását mutatják be.

A tárlat nyolc díját a szombati megnyitón adják át, további két elismerés pedig a közönség szavazatai alapján később talál gazdára - tudatta a szakember, aki felhívta arra a figyelmet, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásaira jegyet váltók évente egyszer ingyenesen tekinthetik meg a Reök-palota kiállításait, így akár a XII. Táblaképfestészeti Biennálét is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását