2024. június 2. - Kármen, Anita

Góle: zsidó színházi fesztivál

A kortárs izraeli, illetve budapesti zsidó színházi életbe nyerhetnek betekintést csütörtöktől szombatig a Nemzeti Színházban a II. Gólem Fesztivál nézői.
2009. december 2. szerda 10:55 - HírExtra
A Magyarország első professzionális zsidó teátrumaként működő Gólem Színház és a Nemzeti Színház közös nemzetközi seregszemléjén Izrael színházai és szerzői kerülnek reflektorfénybe - tájékoztatták a programsorozat szervezői kedden az MTI-t.

A programsorozat csütörtökön a Dana Ruttenberg Group NaBa (Na Baozen) című előadásával kezdődik a Gobbi Hilda Színpadon; a táncszínházi produkció koreográfus-rendezője Dana Ruttenberg.

A rendhagyó darab ismertetője szerint a táncosok táblákkal a kezükben lépnek színpadra, és ezzel választási lehetőséget kínálnak a nézőknek, melyik történetet kívánják megtekinteni. "Amikor meghozták döntésüket, annak következményeit - csakúgy, mint a való életben - viselniük kell. Választásuk befolyásolja az élményt, amiben részük lesz" - szerepel a közleményben. Az előadás nyelvét (magyar, angol vagy héber) a nézők választhatják meg. A fesztivál második és harmadik napján Dana Ruttenberg professzionális tánckurzust is tart.

Pénteken a Herzliya Ensemble mutatkozik be Federico García Lorca Yerma című drámájával, Ofira Henig rendezésében. Az újonnan épített herclijai színház 2008-ban éppen a Yermával nyitotta meg kapuit: a címszereplőt kivéve a darab minden szerepét férfiak alakítják, görbe tükröt állítva a hagyományos izraeli társadalom elé.

A fesztivál utolsó estéjén Asher Kravitz A zsidó kutya című színművét látja vendégül a Gobbi Hilda Színpad; a Hasimta Theatre előadását Yonathan Esterkin rendezte.
Az egyszereplős darabban Kores, egy berlini zsidó polgárcsalád kutyája gazdájával végigéli a XX. századi európai zsidóság történelmét, a nácik hatalomra jutásától a II. világháború és a holokauszt szörnyűségein át az izraeli kivándorlásig.

A Korest alakító Alon Ofir, az izraeli színház egyik kiemelkedő alkotója ebben az előadásban nemcsak színészként, de énekesként és táncosként is bemutatkozik. A produkció - csakúgy, mint a Yerma - héber nyelven, magyar felirattal lesz látható.
A Gólem Színház két előadását a Kaszás Attila Teremben tekintheti meg a fesztivál közönsége. Nissim Aloni Az amerikai hercegnő című, csütörtökön műsorra tűzött színművében Hohenschvádenházi Bonifáciusz Viktor Félix egykori király és fia csap össze Székhelyi József és Schmied Zoltán alakjában.

A darabot rendező és fordító Borgula András a második, A trükk című előadásban Etgar Keret nyolc történetét fűzte össze. Az eredetileg egymástól független novellákból egy kész színdarab születik, amely a barátság és a párkapcsolatok örök érvényű kérdéseit boncolgatja. Az előadást szombaton láthatja a közönség Bánki Gergellyel, Schmied Zoltánnal és Schnur Anitával a színpadon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását