2024. május 3. - Tímea, Irma

Miniüzenetek a földrengésről

Még tartott a tragikus hétfői kínai földrengés első lökéssorozata, amikor az internetezők miniüzeneteinek, mikroblogjainak továbbítására szakosodott Twitter portál használói már világszerte értesültek róla - ezt a gyorsaságot sokan az internet, közelebbrő
2008. május 15. csütörtök 12:28 - Hírextra

A kínai internetezők maroktelefonjaikat használták arra, hogy miközben körülöttük rengett a föld, rövid "tweet" üzeneteket küldjenek a San Franciscó-i székhelyű Twitter hálózatra feliratkozott társaiknak. Az üzenet azonnal a tagok mobiltelefonjára került, jobbára rövid hangjelzéssel. Robert Scoble, aki a kaliforniai városban él és tagja a hálózatnak, így még azelőtt hírét vette a Szecsuán (Sichuan) tartományban bekövetkezett földmozgásnak, hogy a nagy amerikai hírközlő eszközök vagy akár az amerikai geofizikai intézet, az USGS beszámolt volna róla.

Legalábbis ő így gondolja - mások vitatják megállapítását.

Scoble a maga személyes blogján megírta, hogy az elemi csapásról egyszerre több kínai twitterezőtől is értesítést kapott.

Nem ez a portál volt az egyedüli, amely saját információkkal szolgált a távoli tragédiáról. A YouTube videomegosztó, a Yahoo Flickr-szolgáltatása vagy Loic le Meur "Seesmic" nevű portálja szinte azonnal továbbítottak fotókat és videókat a természeti csapásról. A Twitter információit még a kínai média is használta.

A 2006 márciusában indított Twitter a mikroblogok kezdeményezőjének számít, lehetővé teszi ugyanis tagjai számára, hogy ezek révén bármikor azonnal értesüljenek a többiek mozgásáról. Egyébként a portál ötletéhez Biz Stone-nak pontosan egy földrengés adta az ihletet. Vonaton utazott, amikor mobilján üzenetet kapott egy éppen bekövetkezett kaliforniai rengésről. Ekkor határozta el, hogy ezt a hírközlési lehetőséget intézményessé kell tenni egy közös portál létrehozásával, amit aztán a San Franciscó-i Jack Dorsey meg is tett.

A twitterezők maximum 140 karakterben válaszolhatnak, ha valamelyik társuk felteszi a kérdést: Most mit csinálsz?

Hétfői válasz: Szecsuánban vagyok, reng alattam a föld.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását