2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Késő középkori ideiglenes tábor, erődítmény nyomaira bukkantak

Befejeződtek a megelőző régészeti feltárások Nagykanizsa környékén: a szakemberek a területet átadták az autópálya-építőknek és megkezdődhet az M7-es autópályához kapcsolódó elkerülő utak építése - mondta el Frankovics Tibor, a Zala megyei Múzeumok Igazga
2008. május 15. csütörtök 20:21 - Hírextra

Értékes lelőhelyre bukkantak a 74-es út nyomvonalán, Nagykanizsa-Nagysarok környékén. A 13 és félezer négyzetméteres területen egy késő bronzkori települést tártak fel. Rábukkantak egy késő középkori - valószínűleg török korból származó - ideiglenes tábor, erődítmény nyomaira is. A lelőhelyen zöldmázas kerámia- és fémtöredékek - szög, vaskés patkó darabjai - kerültek elő.

Frankovics Tibor megjegyezte, hogy a kaposvári elkerülő út nyomvonalán csak néhány napig tartott az ásatás, mert ezen a területen nem találtak egyetlen régészeti "objektumot" sem. Hozzátette, hogy az autópályához kapcsolódó régészeti munkák a 61-es út nyomvonalán folytatódnak, ahol az előkészítés után két helyszínen is végeznek majd próbafeltárást.

Megjegyezte: a régészek egy őskori település és egy rézkori sír nyomaira bukkantak Keszthely környékén, amikor az Alsópáhok térségében épülő termálhotel 15 ezer négyzetméternyi területén végeztek megelőző feltárást. A lelőhelyen őskori, favázas lakóházak cölöpszerkezetei és a hozzájuk tartozó építmények, ólak, szemetesgödrök nyomai kerültek elő.

A következő hetekben kezdődik el az alsópáhoki leletek tisztítása, restaurálása. A leletek többnyire sárosan, piszkosan kerülnek elő, ezért csak a leletfeldolgozás, restaurálás után derül ki, hogy milyen információkat nyújtanak a régészek számára - tette hozzá Frankovics Tibor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását