2024. április 27. - Zita

Elismeréseket adtak át a fogyatékos emberek világnapja alkalmából

A fogyatékos emberek világnapja alkalmából állami kitüntetést és szakmai elismeréseket adott át Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten.
2009. december 3. csütörtök 14:41 - HírExtra
A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült Gombos Gábor, a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány főmunkatársa a fogyatékosságügyi jogvédelem területén kifejtett kiemelkedő tevékenysége és elhivatottsága elismeréséül.

Levendel László-életműdíjat kapott Szondy Mária, a Reménysugár Rehabilitációs Intézet nyugalmazott igazgatója a halmozottan fogyatékos gyermekek és fiatalok ellátásában három évtizeden át kifejtett példaértékű szakmai és tudományos tevékenységéért.
Pro Caritate díjat adományoztak Dallos Évának, a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja gyógypedagógusának a mozgássérült emberek önálló életvitelének megteremtése, a szájjal-lábbal festő művészek tevékenységének segítése érdekében négy évtizeden át kifejtett kiemelkedő szakmai munkája elismeréséül.

Pro Familiis díjban részesült Prekop Csilla, a Vadaskert Alapítvány a Lelki Sérült Gyermekekért gyógypedagógusa az autizmus elfogadása, megértése érdekében több mint két évtizeden át magas szintű elhivatottsággal, kiváló szakmai tudással végzett példamutató családsegítő tevékenységéért - közölte a tárca az MTI-vel.

Az ENSZ 1992-ben döntött arról, hogy december 3-án tartják a fogyatékos emberek nemzetközi napját, ezzel kívánta felhívni a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. A 2006 decemberében elfogadott, a fogyatékossággal élők jogainak védelméről szóló egyezménytől azt remélték, hogy ez a mintegy 650 millió ember többé nem szorul a társadalom perifériájára.

A világ fejlett országaiban a lakosság 10 százaléka él valamilyen fogyatékossággal. Magyarországon 600 ezerre becsülik a fogyatékossággal élők számát.

Magyarország az elsők között csatlakozott az új ENSZ-egyezményhez, amelynek céljával és alapelveivel összhangban van a fogyatékosok jogairól és esélyegyenlőségéről szóló, 1999-től hatályos törvény.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását