2024. április 23. - Béla

Múzeumi űrséta

50 éves az űrkorszak címmel nyílik kiállítás szombaton délután háromkor a Közlekedési Múzeumban. A tárlatlátogatók szkafanderbe (űrruha) bújva próbálhatják ki, mennyire kényelmes egy űrkabin, és aki elég ügyes, az űrsiklót is vezethet, sőt a Holdra szállá
2007. október 27. szombat 10:03 - Hírextra
Az időszaki kiállítás az űrutazás elmúlt ötven évének állít emléket. 1957. október 4-én állította ugyanis pályára a Szovjetunió a Szputnyik-1 műholdat, az első mesterséges égitestet. A Közlekedési Múzeum tárlata számos eredeti tárgyon, méretarányos másolaton, illusztráción keresztül ismerteti meg a látogatókkal az űrkorszak fél évszázadának történetét, közölte érdeklődésünkre a kiállítás kurátora.

Szabó Attilla elmondta: a látogatók beülhetnek Farkas Bertalan és parancsnoka, Valerij Kubaszov 1980-as űrkabinjába. A Szojuz méretarányos másolata egyetlen ponton különbözik az eredetitől: kényelmesebb - tette hozzá a kurátor. Nemcsak az űrutazást szimulálják a vállalkozó kedvűeknek, de az ahhoz szükséges öltözéket is biztosítják a látogatók számára. A gyerekre és a felnőttekre is gondoltak a kiállítás szervezői, így kétféle méretben is készültek szkafanderek.

Arról is gondoskodtak a múzeum munkatársai, hogy a látogatók dokumentálni tudják űrsétájukat. Bárki elkészítheti fotóját a kiállított űrhajós-sziluettek mögé állva úgy, hogy az ő arca látszik a képen. A különböző szimulációs programok segítségével pedig nemcsak űrsiklót vezethetnek a látogatók, de akár a Holdra szállást is kipróbálhatják.

A kiállítást szombaton délután háromkor Kovács Kálmán környezetvédelmi és vízügyi államtitkár nyitja meg. A megnyitón jelen lesz Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is.

A tárlatot április 13-ig nézhetik meg az érdeklődők a Közlekedési Múzeumban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását