2024. április 29. - Péter

Bemutatkozunk Kárpátalján

Háromnapos rendezvénysorozattal mutatkozik be Kárpátalja magyar oktatási intézményeiben a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló és a Széphalom Könyvműhely, amelynek keretében ismertetik Szöllősy Tibor técsői író most megjelent könyvét Hollósy Simon festőműv
2008. május 15. csütörtök 20:12 - Hírextra
A magyarországi irodalmi élet képviselői csütörtökön útjuk első, beregszászi állomásán a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskola dísztermében találkoztak a tanintézet diákjaival és tanáraival. A hallgatóság előtt Oláh János Költő, a Magyar napló főszerkesztője ismertette a folyóirat létrejöttének történetét, majd verseiből olvasott fel.

Mezey Katalin költő, az 1989-ben alapított Széphalom Könyvműhely vezetője verseinek bemutatása előtt vázolta a kiadó tevékenységét, bemutatta a kiadott kötetek egy részét, közte Szöllősy Tibornak a Hollósy Simon Máramarosban című, az Ünnepi Könyvhétre megjelent könyvét.

Maga a szerző, aki évtizedeken át orvosként dolgozott Técsőn, a kötetével kapcsolatban elmondta: annak megjelentetését a festőművész születésének 150. és halálának 90. évfordulójára időzítette. Hozzátette: könyvét hiánypótlásnak is szánta, mert véleménye szerint az életének utolsó évtizedét a máramarosszigeti születési helyéhez közeli Técsőn eltöltő, ott híres festőiskolát létrehozó Hollósyról nem emlékezik meg művészi nagyságához méltó módon az utókor.

A festőművész emlékének ápolását évtizedek óta szívén viselő Szöllősy azt is elmondta, hogy kora ifjúságától kezdve gyűjtötte a Hollósyval kapcsolatos okmányokat, visszaemlékezéseket, történeteket, megszólaltatta azokat az embereket, akik személyesen ismerték a festőt. Ezekből az anyagokból állt össze a fényképekkel gazdagon illusztrált kötet.

A magyarországi irodalmi folyóirat és kiadó bemutatkozása pénteken a beregszászi Kossuth Lajos Középiskolában, majd szombaton a técsői Hollósy Simon Középiskolában megtartandó rendhagyó irodalomórákkal folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását