2024. április 28. - Valéria

Feléled a Nyugat

"Nyugat 100" címmel irodalmi évad kezdődik január 22-én, a magyar kultúra napján a Magyar Televízióban, amely a száz évvel ezelőtt indult irodalmi folyóirat hagyománya, szellemisége jegyében filmekkel, dramatizált és szórakoztató műsorokkal emlékezik meg
2008. január 17. csütörtök 13:06 - Hírextra
Az évad keretében az MTV feleleveníti a folyóirat közönségtalálkozóit, irodalmi esteket és vetélkedőket közvetít, továbbá szórakoztató formában ismerteti meg a nézőket a Nyugat indulásával, a szerzők magánéletével - olvasható a közleményben.

A televízió kiemelte: a 100 évvel ezelőtt, 1908 januárjában indult Nyugat mára lényegesen többet jelent a folyóiratnál. Az alapítók eredeti célját, a magyar irodalom nyugati szintre emelését ma már érdemükként könyvelhetjük el.

Elsőként a folyóirat indulásának 25. évfordulójára rendezett estről készült felvételt sugározza január 22-én, 21.10-kor az m1-en a köztelevízió. Az Oktatási és Kulturális Minisztériummal, a Petőfi Irodalmi Múzeummal és a Nemzeti Kulturális Alappal együttműködve ezt az estét idézte meg kedden, a VAM Design Házban a Magyar Televízió.

A "Nyugat 100" emlékév nyitóeseményén Lator László, Esterházy Péter, Jordán Tamás és Spiró György tolmácsolta Babits Mihály és Móricz Zsigmond gondolatait, Nádas Péter olvasta fel az egykori "zongorás kép" ihlette Ottlik-írást a ház udvarán, a termekben pedig mai írók és költők idézték fel az egykori est szövegeit.

E hónap végén indul a Fogadj örökbe! című sorozat: az elsőként január 28-án, 22.50-től az m-en látható műsorban kortárs magyar szerzők választanak és "fogadnak örökbe" valakit a Nyugat írói és költői közül. A két, rendszerint külön generációt képviselő szerző a Petőfi Irodalmi Múzeumban szervezett találkozókon indokolja választását.

Az esteket Lévai Balázs vezeti; a beszélgetésekből és ismeretterjesztő bejátszásokból szerkesztett adásokat minden hónap utolsó hétfőjén vetíti a televízió. Az első részben Kovács András Ferenc költő és Térey János költő-drámaíró beszélget választottjáról, Ady Endréről.

Februárban mutatja be az m1 a Nyugat mesék című sorozatot: a hétfő esténként vetített kisfilmekből az irodalmi folyóirat indulását és szerzőinek magánéletét ismerhetik meg a nézők. Az első részből kiderül, ki fedezte az indulás költségeit, a második epizódban a legvonzóbb nyugatost választják ki mai hölgyek, a további adásokban pedig a szerzők szerelmeiről vagy étkezési szokásairól tudhatnak meg a nézők részleteket.

Márciustól közvetíti az m2 a VAM Design Centerben szervezett "nyugatos" műveltségi vetélkedőket: a vasárnap esténként sugárzott irodalmi kvízműsorok résztvevői - mai irodalmárok, írók és színművészek - játékos formában adnak majd képet a Nyugat koráról és szerzőiről.

Február közepétől a vetélkedő indulásáig Csáth Géza írásaiból készült filmadaptációkat vetít vasárnap kora esténként az m2: a Horváték, A varázsló álma és A Janika című tévéfilm látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását