2024. április 30. - Katalin, Kitti

Bekeményítettek a szlovének

Új közlekedésbiztonsági szabályozás lépett érvénybe Szlovéniában, ahol jelentősen emelkedtek a büntetési tarifák - tájékoztatta az MTI-t Magyarország ljubljanai nagykövetsége.
2008. május 15. csütörtök 20:07 - Hírextra

A május 1-jétől érvényes módosítások szerint a szlovén hatóságok relatív gyorshajtás esetén 460 eurós büntetést szabnak ki, de 120 eurós bírságra számíthatnak azok is, akik túl lassú vezetésükkel torlódást okoznak. A megengedett legnagyobb sebesség felénél nem gyorsabban haladó járműveknek pedig elakadásjelzőt is kell használnia.

Akik lakott területen belül 10 kilométert meg nem haladó mértékben lépik túl a megengedett sebességet, 80 eurós büntetésre számíthatnak, ezután tíz kilométeres túllépésenként 250, 500 vagy 1000 euró a bírság összege. Gyalogos övezetben már 20 kilométernél nagyobb sebességtúllépés esetén 1000 euróra bírságolják a szabályszegőket.

Lakott területen kívül a 20 kilométert meg nem haladó sebességtúllépés esetén 50 euró a büntetés, e fölött 10 kilométerenként 100, 150, 200 vagy 300 euró a legkisebb büntetési tétel. Gyorsforgalmi úton és autópályán hasonló túllépések esetén ugyanezek a bírságok érvényesek.

Buszok, vontató- és tehergépjárművek, valamint más olyan gépjárművek esetén, amelyekre szigorúbb sebességkorlátozás érvényes, már 10 kilométeres túllépés esetén ugyancsak 50 eurónál kezdődik, de 300 euró is lehet a büntetés.

A gyalogosokra is 150 eurós büntetés vár, ha gyorsforgalmi úton vagy autópályán közlekednek, de ekkora összeget kell fizetnie azoknak is, akik óránkénti 60 kilométeres sebességet meg nem haladó lassú gépjárművel hajtanak fel.

Gyorsforgalmi út vagy autópálya esetén a szabálytalan felhajtás és letérés 200 eurós büntetést von maga után, és ekkora a tarifája annak is, ha valaki torlódás esetén nem adja meg az elsőbbséget a mentőnek. Ha a leállósávban tartózkodó gyalogosok nem viselnek fényvisszaverő mellényt, 40 euró a bírság összege.

Szlovéniában a közlekedési szabályok lehetővé teszik a csekély mennyiségű alkohol fogyasztását, ennek mértéke fél gramm egy kilogramm vérmennyiségre számítva, vagy 0,24 milligramm egy liter kifújt levegőre kalkulálva, de csak abban az esetben, ha a sofőrnek nincsenek viselkedészavarai, amelyek hatással lehetnek a biztonságos közlekedésre.

A megengedett alkoholfogyasztás túllépése vagy a járművezetésre veszélyes viselkedészavarok esetén 150-től 950 euróig terjed a bírság mértéke. Nem fogyaszthatnak ugyanakkor alkoholt a C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE kategóriájú, a nyilvános személyszállítást végző, a veszélyes anyagot szállító, a hivatásukat gyakorló hivatásos gépjárművezetők, a kezdők és a gyermekeket szállító gépjárművezetők.

Számos más közlekedési szabálytalanság esetén a legkisebb büntetés 40 euró Szlovéniában, de a tarifa akár 300 euró is lehet. Az irányjelző használatának elmulasztása esetén, vagy ha a járművezető nem kapcsolja fel nappal járműve fényszóróját 40 euró a büntetés. A követési távolság be nem tartásáért, a biztonsági öv használatának elmulasztása esetén, vagy ha a motoros illetve a lovas nem visel bukósisakot, 120 euró büntetést szabnak ki.

Ugyancsak 120 euró a büntetés, ha a sofőr vezetés közben telefonál, ezt ugyanis csak beépített készülékkel vagy vezeték nélküli fülhallgatóval engedélyezik a szlovén előírások.

A szlovén rendőrök súlyosabb szabálysértések, vagyis egyes 250 eurót meghaladó büntetések esetén elkobozhatják a gépjárművet, a legsúlyosabb esetekben pedig 6-12 órás szabadságvesztést is kiszabhatnak a szabálytalankodókra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását