2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tárlat Irak műkincseiről

Kiállításon mutatták be kedden Bagdadban azokat a múzeumokból és régészeti lelőhelyekről az amerikai megszállás alatt elrabolt és az országból kivitt műkincseket, amelyek a közelmúltban tértek vissza Irakba.
2010. szeptember 7. kedd 17:32 - HírExtra
A hazatért műkincsek között van egy sumér uralkodó 4400 éves szobra is, amelyet az 1920-as években találtak az Irak déli részén fekvő Ur ősi városánál.

Irak a világ egyik legöregebb városi civilizációjának kulturális emlékeit őrzi, ám az országban folyó háborúk és a zavaros állapotok során a felbecsülhetetlen értékű műkincseket széthordták, és zömmel külföldi gyűjtők tulajdonába kerültek.

Az amerikai hadsereget súlyos kritika érte, amiért Bagdad 2003-as eleste után nem segített megvédeni az Iraki Nemzeti Múzeum műkincseit. A fosztogatók feldúlták a gyűjteményt, és ellopták vagy elpusztították az ott talált relikviákat, amelyek hétezer év civilizációjának krónikáját mesélték el a mezopotámiai, babiloni, sumér vagy asszír tárgyi emlékek alapján.

Az irakiak és a világ kulturális illetékesei hosszú évekig küzdöttek a műkincsek visszaviteléért, de kevés sikerrel. Bár az utóbbi hét évben mintegy ötezer darabot visszakaptak, még mindig mintegy 15 ezer műtárgy hiányzik a tavaly ismét megnyílt múzeum gyűjteményéből - mondta Mohammed Muhszen Ali, az intézmény igazgatóhelyettese.

A kedden a bagdadi külügyminisztérium épületében megnyílt kiállítást - amely 542 visszatért műtárgyat vonultat fel - azzal a céllal rendezték, hogy bemutassák az iraki és nemzetközi erőfeszítések sikerét.

Mint Hosjar Zebari külügyminiszter hangsúlyozta, nem hagynak fel a kutatással, és továbbra is mindent elkövetnek, hogy az elrabolt műkincseket visszaszerezzék.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását