2024. április 19. - Emma

A torta, ami összeköt

A nagyhírű Sacher és Demel bécsi cukrászok tortaháborúját a XIX. században az előbbi nyerte, a tartományi törvényszék végzése alapján kizárólagos jogot kapott az eredeti Sacher-torta elnevezésére és a csokoládé körpecsét használatára.
2008. május 15. csütörtök 21:24 - Hírextra
Évtizedekkel később ugyan bebizonyosodott, hogy a Demel készítette az eredeti Sacher-tortát. Az utókornak bele kell törődnie abba, hogy két Sacher-torta létezik, ez azonban mit sem változat azon, hogy a világ egyik leghíresebb cukrászsüteménye az idén ünnepli 175. születésnapját.

A torta névadója, Franz Sacher az 1830-40-es években magyar arisztokrata családoknál volt főszakács, dolgozott többek között az Esterházyaknak is.

Széchenyi István ösztönzésére az akkoriban alapított Dunagőzhajózási Társaság éttermeinek vezetését is átvette. Az 1848-as szabadságharc miatt tért vissza Ausztriába - tudatták a tájékoztatón az újságírókkal a rendezvényre Magyarországra érkezők.

A torta receptje ma is titkos, a név pedig védett. Bár világszerte sok cukrászdában készül "Sacher"-torta - a névhasználat ellen nehéz volna bármit is tenni - az igazi egészen más - mondta csütörtökön az MTI tudósítójának a bécsi Sacher-szálloda PR-főnöke, Christine Koza.

Christine Koza azt is elárulta, hogy évente 360 ezer Sacher-torta készül - és mind kézzel - a cukrászatukban, ezeknek egyharmadát exportálják.

Bár egy cukrásznak nem nagy feladat megfejteni, miből is készül ez a nem túl bonyolult sütemény, mégis nagyon nehéz az igazi ízeit utánozni.

Míg a tortát szívesen exportálják, a világhírű bécsi Sacher-szállót nem akarjak más országba elvinni, holott több állam is megkereste már őket, Japántól az Egyesült Arab Emirátusokig.

Ha valahol, akkor Budapesten tennék ezt meg, a magyar kötődés miatt is, de egyelőre nem áll szándékukban - hangzott el a születésnap alkalmából Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 2008 végén nagyszabású kiállítást tervez a bécsi Sacher-szállodáról. Ezt előkészítendő, a budapesti Osztrák Kulturális Fórum, valamint az Ernst Galéria tulajdonosa, Korani Eleni és osztrák származású férje támogatásával zártkörű, kulturális programmal egybekötött ínyencvacsorát tartott csütörtökön este az egyik budapesti étteremben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását